Постање, стварање и рани човек

ПРАВОСЛАВНО СХВАТАЊЕ ЕВОЛУЦИЈЕ – ОТАЦ СЕРАФИМ РОУЗ

(Писмо Александру Каломиросу)

Увод

Напокон Вам одговарам на Ваше писмо о еволуцији. У одговору излажем поглед нашег Братства на то питање. Понављам да дајем одговор не као “експерт” за Свете Оце, већ као “љубитељ” Светих Отаца, што сте, надам се, и Ви. Већ и део навода из дела Светих Отаца, које овде наводим, лично сам превео из руских светоотачких издања из XIX века, а делимично и из енглеских превода из XIX века, који су штампани у Ердмановој едицији “Никејски Оци”. Дајем Вам изворе што је могуће потпуније да бисте Ви могли да их ишчитате на грчком. Ако будете имали питања у вези са овим или неким другим наводима из дела Светих Отаца, радо ћу их заједно са Вама размотрити. Уопште се не трудим да нађем места “која потврђују моје становиште”, и Ви се сами можете уверити у то да ја наводим и места која не “потврђују моје становиште”, јер ме пре свега интересује да објасним шта су Свети Оци мислили о тим питањима, будући да сматрам да и ми треба исто тако да мислимо. Нека ме Христос Бог благослови да говорим праведно.
Питање “еволуције” је веома важно за православне Хришћане, јер су са њим повезана многа питања која се директно тичу нашег православног учења и погледа на свет: питања релативне вредности науке и богословља, савремене философије и светоотачког учења; учења о човеку (антропологије); нашег односа према делима Светих Отаца (прихватамо ли заиста њихове списе или, пак, пре верујемо у савремену “мудрост”, овосветско мудровање?; прихватамо ли учење Светих Отаца само када оно не противречи тој “мудрости”?); о нашем тумачењу Светог Писма, нарочито Књиге Постања. Касније ћу размотрити све те теме.
Пре него што приступимо анализи питања еволуције, треба добро објаснити о чему се ради. Говорим ово због тога што из искуства знам да су, на моје велико чуђење, веома учени људи често говорили као да знају све о проблему еволуције, али су, међутим, притом, правили најелементарније грешке које показују да баш и не знају много о томе. Конкретно говорећи, скоро сви који су писали о еволуцији сматрају да знају шта је то еволуција, али њихове речи о томе потврђују да је њихово схватање веома нејасно. Питање еволуције је веома сложено, и у умовима људи, чак и православних, толико је замршено да не можемо да говоримо о њему, а да се претходно потпуно не уверимо у то да заиста знамо о чему говоримо.
Ви сте нас замолили да “темељно очистимо ум од западних схватања, била она богословска, философска или научна”. Уверавам Вас да сам се потрудио да то учиним и да ћу и даље у овом писму тежити да избегнем расуђивање са становишта западних схватања, јер се слажем са Вама да та схватања кваре предмет суђења и да се уз њихову помоћ не може схватити питање еволуције. Али и ја Вас, са своје стране, молим да и Ви темељно ослободите Ваш ум од разних схватања – предрасуда о питању еволуције које бисте могли да имате, било да се ради о ономе што је научено у школи, или о ономе што је прочитано у научним књигама, или о ономе што мислите о “антиеволуционистима” или, пак, што о томе говоре грчки теолози. Хајде да заједно расуђујемо, али не попут западних рационалиста, већ као православни Хришћани који воле Свете Оце и желе да разумеју њихово учење, а као и мислена бића која не прихватају учења савремених “мудраца”, били то теолози, философи или научници, ако се та учења разилазе са учењем Светог Писма и Светих Отаца, и ако извиру из некакве туђе философије.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.