Постање, стварање и рани човек

ТРЕЋИ ДЕО – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ – Са курса о Постању

11. Библијска хронологија

Слушалац: Да ли на основу библијске хронологије можемо тачно дa утврдимо колико је стара земља!

О. Серафим: О томе се уистину постављају питања. Грчки текст (Септуагинта) и јеврејски (масоретски) текст Старог Завета међусобно се разликују. Према Септуагинти, свет је стар приближно 7.500 година[1], док је према јеврејском тексту стар 6.000 година. То је очигледна опречност. Како да разрешимо проблем као што је овај? Свети Оци признају да су могле постојати ситне грешке које су се пренеле у текст. То су једноставно погрешке код преписивања и сл. У ствари, блажени Августин је читаво једно поглавље посветио овом питању[2]. Вероватно је да су неки преписивачи, копирајући текст, ту и тамо додали или одузели стотинак година. Оци допуштају да у Светом Писму могу постојати мање грешке. Немамо ниједно посебно светоотачко учење којим бисмо одредили да је свет стар тачно 7.490 година. Могао би бити мало старији или мало млађи. То је сасвим неважно питање.
Међутим, важно је питање да ли је Адам живео пре седам или осам хиљада година или је живео пре неколико милиона година! То је велика тема која дотиче целокупан текст Књиге Постања. Ми морамо да схватимо ко је био Адам – да ли је био личност или не, итд. Ако је живео пре неколико милиона година, постоји мноштво питања која морате поставити у вези с тим како је предање тумачило човечанство од тог доба.


НАПОМЕНЕ:

[1] Следећи традиционалну форму православних календара утврђених у Константинопољу у време Седмог васељенског сабора, о. Серафим и Братство св. Германа су у заглављу свог Годишњег календара светог Германа штампали годину од стварања света, засновану на хронологији Септуагинте. Ти календари се објављују и данас, тако да на заглављу Календара светог Германа за 2000. годину читамо: 7508. година од стварања света. (Изд.)
[2] Блажени Августин, De civitas Dei, 15; 13, с. 293-294.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.