Постање, стварање и рани човек

ЈЕРОМОНАХ ДАМАСКИН – ПРЕДГОВОР ИЗДАВАЧА

12. Промене у православном свету

“Клин” о којем говори професор Џонсон није прошао без одјека у православном свету. У популарном православном часопису Хришћански посленик (Christian Activist), који чита 75.000 православаца свих образовних нивоа, 1998. године објављен је чланак дра Каломироса (који се недавно упокојио), у којем се тврди да се модерна теорија еволуције може усагласити с православним хришћанством. У томе, наравно, није било ништа необично. Као што смо видели, православни часописи у Америци су у прошлости много пута показали да одобравају еволуционизам. Оно што је било необично и изненађујуће била је реакција читалаца на чланак дра Каломироса. Хришћански посленик (Christiап Activist) је увек добијао велики број писама, али овога пута она су преплавила редакцију. У следећем издању издавач је писао:
“Поводом издања бр. 11 примили смо више писама упућених уреднику него за било које претходно издање. Исто тако, примили смо више писама поводом чланка дра Каломироса “Вечна воља”, посвећеног постању, него поводом било ког другог чланка који смо досад објавили и ниједно од њих није сагласно са његовим гледиштима.”
Уредник је мудро одлучио да штампа велике изводе из писма које је о. Серафим упутио дру Каломиросу, уз саопштење да је тумачење светоотачких текстова које је о. Серафим понудио у вези с темом еволуције уистину светопредањско и православно[1].[2]
Одјеци на чланак који се 1998. појавио у Хришћанском посленику представљали су најважнији помак од 70-тих година, када проеволуционистички чланци нису изазивали ништа осим опрезног ћутања или отвореног одобравања у најистакнутијим православним круговима. У то време, отац Серафим се супротставио јавном мњењу у савременом америчком Православљу, због чега је био изложен критици своје православне браће.


НАПОМЕНЕ:

[1] Писмо оца Серафима упућено др-у Каломиросу претходно је било објављено у посебном, двоброју православног часописа Епифанија (јесен 1989 – зима 1990), за који су чланке прикупили и уредили о. Андреј Роси и о. Стефан Мураторе. Ово издање, које је “пробило лед”, прво је дело те врсте које се појавило у америчкој православној штампи а садржало је и чланке којима је научно и философски оспоравана еволуција, чији су аутори били Вилијам Дембски, Волфганг Смит и други.
[2] The Christian Activist: A Journal of Orthodox Opinion, vol. 12 (пролеће – лето 1998), стр. 12.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.