Постање, стварање и рани човек

ПРАВОСЛАВНО СХВАТАЊЕ ЕВОЛУЦИЈЕ – ОТАЦ СЕРАФИМ РОУЗ

(Писмо Александру Каломиросу)

Теорија еволуције; наука или философија?

Пре свега, потпуно се са Вама слажем када кажете: “Не треба мешати чисту науку са разним философским теоријама које су измишљене да би се објасниле чињенице које је открила наука. Једно су чињенице (чиста наука), а друго – објашњење чињеница (философија)”.
Прво морам да Вам кажем да сам некада потпуно веровао у еволуцију. Веровао сам не зато што сам много о томе размишљао, већ, једноставно, зато што “сви у то верују”, јер је то “чињеница”, а како се могу оповргнути “чињенице”? Али касније сам почео дубље да размишљам о том питању. Почео сам да схватам да оно што се издаје за “науку” често уопште није чињеница, већ философија, и почео сам опрезно да разликујем научне чињенице од научне философије. После много година дошао сам до следећег закључка:

а) Еволуција уопште није “научна чињеница, већ философија”.
б) То је лажна философија која је измишљена на Западу као реакција на римокатоличко-протестантску теологију и која се маскирала у “науку” да би изазивала поштовање према себи и да би обмањивала људе који лако прихватају “научне чињенице” (на Западу скоро сва савремена погрешна учења поступају на сличан начин; чак и тзв. “Хришћанска наука” претендује на некакву “научност”, као и спиритизам,разни хиндуски култови итд).
в) Та лажна философија противречи учењу Светих Отаца у многим тачкама.

Намерно сам навео своје закључке пре него што сам их објаснио да бих Вам омогућио да застанете и размислите: да ли сте сигурни да сте одбацили све предрасуде о еволуцији и да сте спремни да мислите јасно и непристрасно о овом проблему? Да ли сте спремни да допустите да у овоме што хоћу да Вам кажем постоји нека истина? Отворено ћу Вам признати да ће већина “еволуциониста” после ових речи казати: овај човек је луд, он пориче “чињенице”. Сматрам да сте барем спремни да прочитате до краја ово што Вам нудим, трудећи се да све у потпуности заснујем на Светим Оцима. Ако погрешим, надам се да ћете ми на то и указати.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.