Постање, стварање и рани човек

ТРЕЋИ ДЕО – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ – Са курса о Постању

26. Различита тумачења

Слушалац: Ко је од древних писаца тврдио да су “синови Божији” (Пост. 6,24) били ангели?

О. Серафим: Тертулијан, свети Јустин Мученик, Атенагора (Атински), Лактанције и мање значајни латински писци. То су рани Оци. Међутим, велики Оци као што је свети Јован Златоусти или свети Јефрем Сиријски кажу да су “синови Божији” имали тела и да стога то нису могли да буду ангели.[1]
Ово нас води ка питању различитих тумачења Светог Писма. Током овог курса изнели смо општеприхваћена тумачења Отаца Цркве. Међутим, разуме се да могу постојати и други Оци који би могли понудити другачија тумачења. Поставља се питање: шта ми мислимо о различитим тумачењима? Понекад се може чинити да су она међусобно сукобљена.
Морамо имати на уму да је Свето Писмо веома богат извор који се не може исцрпсти једним тумачењем. Обично постоје најмање два тумачења: дословно и алегоријско или символично тумачење. Понекад постоји и мистичко (тајинствено) тумачење.

Према томе, различита тумачења су сасвим могућа. Постоје, међутим, нека правила;

1) Кад се ради о мишљењу, њега не треба схватити догматски, нити га треба користити зато да би се сукобљавало са другим мишљењем.
2) То мишљење мора бити озбиљно утемељено и не сме се заснивати само на најновијој интелектуалној моди. На пример, не смемо пастиу најновију научну моду и иступити са идејом да су “синови Божији”ванземаљци. За такву тврдњу не постоје озбиљне основе.
3) Оно мора бити повезано са остатком Писма.
4) Постоје нека мишљења која су неприхватљива. Постоје некатумачења која су противна учењу Цркве. Ми, на пример, знамо да “синови Божији” не могу бити ангели, јер се то противи црквеном учењу о ангелима.

У другим временима једноставно не постоји потреба за различитим тумачењем. Ми, на пример, на основу свог властитог данашњег мишљења можемо бити у искушењу да помислимо како патријарси нису живели девет стотина година. Међутим, ми на тај начин не можемо поново да тумачимо Писмо уколико немамо суштинску основу за то. Ми морамо бити у стању да покажемо, у Писму или у светоотачким списима, да наше тумачење има смисла. Што се тиче овог питања, сви Свети Оци су сагласни да су патријарси уистину живели девет стотина година. Као што смо видели, патријарх Јаков је сматрао да је сто тридесет година недовољно дубока старост у поређењу са старошћу патријараха који су живели пре њега. Свет је био другачији и тако нов да је сасвим вероватно да су тадашњи људи дуго живели, иако је то сасвим страно нашем искуству. Ми не можемо да оповргнемо то што они кажу.


НАПОМЕНЕ:

[1] “Синови Божији” који се помињу у Књизи Постања имали су потомке са женама. Према православном учењу, ангели су у односу на човека бестелесни и не могу да рађају људска бића.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.