ИЗАБРАНА ДЕЛА И ЧЛАНЦИ

 

ИЗАБРАНА ДЕЛА И ЧЛАНЦИ
 

 
О ПАТРИЈАРХУ НИКОНУ
 
ВАСПОСТАВЉЕНА ИСТИНА[1]
 
3. маја 1910. године Његово Високопреосвештенство архиепископ завршио је низ предавања која је држао за волинске семинаристе о најважнијим савременим политичким и црквено-друштвеним питањима. Последње предавање било је о Његовој Светости Никону, Патријарху Сверуском. То је било историјско предавање. У литератури нема таквог приступа питању о Његовој Светости Патријарху Никону, какав је изнео високопреосвећени говорник. Архиепископ је о патријарху Никону говорио оно што о њему још нико никада није говорио: пред слушаоцима су се отварали потпуно нови хоризонти.
Да би се говорило о тако великом човеку какав је био Његова Светост Патријарх Никон, да би се схватила сва сложеност ове богато обдарене природе, и довеле у хармонију и објасниле различите, наизглед необјашњиве и непомирљиве чињенице из живота и осећања која су живела у души једног истог човека, потребан је такође велики и свеобухватан ум и таленат, надахнуће пророка, дубока и ватрена вера, однос пун свештеног страха према сећању на Његову Светост Патријарха, а сви ови дарови у изобилној мери почивају на нашем драгом и ватрено вољеном архиепископу.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Предавање Његовог високопреосвештенства Антонија, архиепископа Волинског, о Његовој Светости Никону, Патријарху Сверуском, записао је о.П.Л.

Comments are closed.