НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
РЕЧ – НАЈВИША СТВАРНОСТ
 
Драги баћушка! Ви много говорите о моралном препороду руског народа. Да кажем поштено, ја у то много не верујем. Довољно је видети какву улогу у нашем животу сада игра телевизија, да би схватили да у ствари нема никакве наде. Овде чак не мислим на непристојне програме и “филмове страве и ужаса” које сви и не гледају. Но, ево новости сви гледају и свему верују и на свакојаке будалаштине сатима гледају са задовољством… Какво поражавајуће слепило. И о каквом се ту препороду може говорити.
Недавно сам прочитао у “Независној газети”речи академика Павлова, да руски народ не верују у стварност, већ у речи. а аутор чланка злурадо коментарише да је ово наводно доказ дефектности руског народа. Свакако тешко је са њим не сложити се, али зар то није баш тако?
 
Н. Семјонов, г. Балашиха
 
Одговор: Реч је највиша стварност. Тамо где је поверење у истинске речи, тамо је висина духовности, детиња вера. Но, знајући ову особину руског човека и користећи се искуством комунистичког периода – непријатељи освојивши мас-медије (СМИ)[1] отимају стварност од руских људи и остављају им речи, мада и њих такође већ отимају. Две бабушке на клупи пред кућом говоре: “Сада је дозвољено да деца псују, ја сам то чула на телевизији”. Постоји магија штампане речи, како је говорио Пушкин. Руски човек је нарочито подложан тој магији, но простота и поверљивост без Христа постају оном простотом која је “гора од лоповлука”.
И друго, сада је време обесмишљавања, обесцењивања речи. Човек је словесно биће. “По словима твојим ће ти се судити и по словима твојим ћеш се оправдати” – каже Христос. Сада се већ чини да је касно говорити, све је већ казано. Све што ми данас говоримо, хиљаду пута смо говорили и говорили. И од понављања речи престају да буду делатне. Наступило је време када су све речи само голицање аждаје. Но, пробајте да предузмете било какво дело и дракон почиње да бије репом. Сећам се да сам ове речи изговорио и пре четири године. Но, чини се да ће убрзо и дела бити голицањем и уједом комарца за дракона, све док се не јави Христос и не убије све непријатеље Своје дисањем уста Својих.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Средства Масовних Информација

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.