НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ДУХОВНИ СМИСАО ЖЕЉЕ “СРЕЋНА НОВА ГОДИНА”
 
Драги оче Александре!
 
Објасните ми, молим Вас, шта значи поздрав “Срећна Нова година и пуно среће”? Мени се чини да упућивање оваквих жеља звучи за већину као подсмевање.
Шта је било у старој, биће и у Новој години. Да не говоримо о томе да ће за некога од нас Нова година бити последњом.
Не сматрам себе неверујућим човеком. У будућем животу биће вероватно среће за оне који су несрећни сада. Али овде, то је исто као рећи бескућнику: “Нека дом твој буде пуна чаша.” Мудро је рекао Пушкин: “На свету среће нема”. Не знам, али ми се чини да би било боље да се ограничимо на скромније жеље, попут ОНОГ традиционалног: “Здравља и успеха”.
 
Лав Васиљев, Г. Москва
 
Одговор: Драги Лаве!
Са приближавањем нове године скоро да и физички осећаш како године пролазе. И све чешће је једна слична другој. Али понекад су године обележене догађајима који производе дубљи утицај на нас, својом радошћу или жалошћу.
“Срећна Нова! Пуно среће!” – тако се увек говорило првог дана године, а ми по пређашњем и сада тако говоримо. Ми хришћани имамо много разлога да тако говоримо. Нека буде ова година срећна за свакога; у каквим год он приликама био, нека његов живот буде пуном чашом, нека он сазна да је пуноћа живота – истинска срећа.
Ја Вам желим да у овој години боље схватите шта је срећа. Ми такође, природно свима желимо “здравља и успеха”. Но, овде није реч о тренутној срећи која ишчезава пред очима, већ о оној за коју Свети Серафим Саровски каже: “Када би знао човек шта значи истинска срећа, то би пристао и да хиљаду година трпи најстрашније муке, само да је се не лиши”. Истинска срећа може бити само са Богом. Бог присуствује у нашем животу овде и сада – у томе је смисао Рођења Христовог. И зато се наш живот непрестано показује новим.
Желим и Вама и себи, и свима да се постарамо да тако живимо у новој години да би се ослободили од свега што нас удаљује од Бога, а да се држимо свега што нас приближава Њему. Другачије говорећи да благодатно сазнамо да
Бог у самој стварности присуствује и да је недокучиво близну нас. И да нас Он воли и да ми можемо одговорити на Његову љубав својом. Дакле, научити се таквом мишљењу и живљењу, које из дана у дан све више одговара ономе што нам Христос открива у Јеванђељу. Постати истинским хришћанином, учеником Христовим, нелажним сведоком онога што срећа јесте. Једном речју омогућити Богу да заузме место у твоме животу, на које Он има право. Живети за Њега, а не само за себе; враћати се Њему, када се удаљим од Њега; живети како Он хоће, да бих живео из дана у дан све више ценећи дар времена.
Нека започињућа година буде за сваког од нас срећном, а то значи у најглавнијем – светом годином. Годином која нас освештава и у којој нам се светост Божија јавља у изобиљу – не само преко Јеванђеља, богослужења и молитви – него и кроз све што се назива срећом или несрећом. Годином у којој ми сазнајемо више него икад, да нас спасава благодат Христа Бога, који се ради нас родио, умро и васкрсао.
“Срећна Нова година, пуно среће!” – ја не знам бољих жеља и ја Вам их шаљем из дубине срца.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.