НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
О ЗНАЧЕЊУ РЕЧИ: “ДАЈТЕ ЋЕСАРУ ЋЕСАРЕВО, А БОГУ БОЖИЈЕ “
 
Сада многи воле да помињу јеванђељске речи: “Подајте ћесару ћесарево”, прикривајући њима своје издајство и жељу да чине што им је угодно.
 
А. Кулаковскиј, Г. Москва
 
Одговор: Има речи које мењају ток историје. Такве су и речи Христове: “Подајте ћесару ћесарево, а Богу Божије”. Оне одређују однос између религије и политике, између Цркве и државе, и дају хришћанству усмереност, начелно другачију од ислама на пример.
Где је и када изговорио Христос ове речи које су постале законом? У Јерусалиму, неколико дана пре Својих крсних страдања, када се са разних страна све чинило да се избаве од Њега и искомпромитују Га. Замка је била направљена врло вешто. Платити порез императору, римској окупационој власти, значило је признати је као законску власт. Међутим, “фундаменталистички” настројени Јевреји су били против тога; они су претпостављали терор, оружану борбу против Римљана. Многи од њих су завршили живот на крсту, као два разбојника кажњена истовремено са Господом.
Фарисеји који су поставили питање Господу, били су за компромис: ради очувања мира требало је платити порезе, сматрали су они. А када дође Месија, Он ће ослободити народ Свој од римског ига. Ако Христос објави Себе Месијом, Он је дужан да одбије плаћање пореза. А ако Он тако учини, они Га могу предати Римљанима као бунтовника. Ако Он не уради тако, онда Он није обећани Искупитељ. Господ видећи њихове намере, разобличава њихово лицемерје: “Погледајте римску монету. Зар не видите на њој лик и потпис римског императора? Зашто узимате овај новац у руке, када је Јеврејима забрањено изображавање човека? Монета припада императору, онда је и њему подајте! Но, много би било боље да дате Богу, оно што њему припада”.
Овим речима Христос је разделио једном и заувек политику и религију, служење држави и служење Богу. Император је принуђавао да му се клањају као Богу, послушност њему била је култ. Сви диктатори су настојали завладају не само парама својих поданика, већ и њиховим душама. Они су хтели да овладају читавим човеком. У потпуности. Тако је поступио Хитлер и тако је поступио Стаљин. Ето зашто им је Црква Христова била мрска. С једне стране Христос је тражио од Својих ученика да се повинују грађанској власти, чак иако се ради о туђинској власти, попут римске окупационе власти. С друге стране, Он јасно говори да човек треба да се клања само Богу: давати Богу Божије. На монетама је лик и потпис императора, онда их подајте њему, зато што оне припадају њему. А ви носите у себи лик Божији, образ Божији, јер је човек створен по образу Божијем. Онда подајте ваша срца, ваш живот Ономе, Коме они и припадају.
“Подајте ћесару ћесарево, а Богу Божије”. Ове речи нам увек напомињу да је човек већи од економије, пара, политике. Они су такође важни, али све треба да буде на своме месту. Они су само средства и никада не могу бити смислом и циљем људског живота или како би рекли св. Оци: постави прво на прво место, па ће остало само доћи на своје место.
 
 

 
 

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.