НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
АСТРОЛОГИЈА
 
Моја познаница носи крстић око врата и на њему зодијачки знак бика, под којим се родила. Она посећује цркву и тврди да је астрологија – древна мудрост, позивајући се при томе на то што су се при Рођењу Христовом, појавили мудраци који су се учили од звезда. По њеним речима, ови мудраци скоро да се прослављају Црквом због своје астрологије
Ко су у ствари били ови тајанствени мудраци са Истока и каква је то била звезда за којом су они ишли према Христу?
 
М. А. Данилова, Г. Москва
 
Одговор: Када би Ваша познаница испричала о овоме свештенику на исповести, то јој он не би допустио да се причести, док се она не покаје због своје опасне заблуде.
А ко су били мудраци дошавши са Истока? Ми не можемо тачно рећи из које земље су они дошли у Јерусалим, да ли из Персије, како стоји у богослужбеном тексту, или из Египта, или можда из Вавилона или далеке Индије. Постоји и предање да су они пошли из различитих источних земаља и успут се срели, да би заједно продужили пут ка Витлејему. Али на крају крајева, од споредне је важности из које су они земље дошли.
Најважније је то што су они долазили као “служашчи звездама”, да би се поклонили Сунцу правде које је засијало у људској историји “са висине Истока”.
Какво је порекло астрологије? Изгубивши веру у једног живог и свемогућег Бога Творца, људи су потпали под власт тамних сила и природе створене Богом. Или како би рекао апостол Павле у посланици Римљанима, они су почели да се клањају твари уместо Творцу: “славу бесмртнога Бога замјенише подобијем смртног човјека и птица и четвороножних животиња и гмизаваца”. Небеска светила су им се учинила врхом створеног.
Током времена, “наука о звездама” – астрологија, се удаљила од грубог идолопоклонства и обрела систематичност и унутрашњи логички поредак.
Астролози тврде да за разлику од вере у Бога, они владају чисто научним знањем о тајанственим законима васионе. Ово не може да не импонује савременој рационалистичкој свести.
Нама се говори да кроз сва времена најистакнутији људи нису пренебрегавали ову највишу мудрост. Од Јулија Цезара и Александра Македонског до Бориса Годунова и Адолфа Хитлера, који нису предузимали ни један корак, док се не “посаветују са звездама”. Као и у древна времена, већину људи хоће да науче да је сав њихов живот одређен звездама. Као прогнозе времена, новине штампају хороскопе. Трговци дају огромне паре да би им се израчунало најпогодније време за бизнис, блуд, одлазак у казино и друге правце.
Сугерише се да је астрологија – чисто научни факт. “Звезде нису богови, као што су некада веровали прости људи, али њихов утицај је тако јак и тако математички тачан, да се ниједно од живих бића ни за тренутак не може ослободити од њихове власти”. Блажени Августин би рекао на ово: “као да звезде нису створене ради човека, већ човек ради звезда”. У своје време он се борио са астрологијом, која је тада била у моди, у свим њеним видовима. Он је астрологију називао убиственом епидемијом, опустошујућом чумом (кугом), зато што она пориче људску слободу и чини немогућом било какву моралну одговорност.
Звезде, кажу астролози, управљају читавом човековом судбином, његовим рођењем, развитком и карактером, свим догађајима и самом смрћу човековом. Ако се човек родио под “срећном звездом”, све ће бити добро. Ако није, он се не може надати на срећу. Човек је апсолутно беспомоћни роб звезда.
Астролози говоре да постоји само једна могућност да се избегне зло у животу – а то је изучавање и брижљиво испуњавање указивања звезда. Читајући хороскопе, ми можемо избећи “несрећне дане”, а ми знамо да је за хришћане увек “сада најпогодније време, и сада дан спасења” (2 Кop. 6, 2),
Многи лажни учитељи су предлагали да се сједини астррлогија са хришћанством. Они су говорили: “Ми нисмо против Христа”. Он помаже људима, али код нас постоји скривено знање како то учинити још боље. Они су предлагали Цркви “допунску мудрост”. Међутим, Црква зна за Христа Који побеђује сваку силу у свету. Човек не може истовремено веровати у силу Христову и утицај звезда.
Вера у астрологију је бич људског друштва. Немилосрдна предодређеност убија сваку наду на будуће и вољу за живот. Што више човечанства тражи слободу без Бога, тиме више потпада под слепу тиранију стихије.
Вера у астрологију искључује веру у Промисао Божији. Кроз њу човек потпада под демонску власт и зато астролошке прогнозе, по допуштењу Божијем, све чешће почињу да се збивају у животу таквог човека. Бес га води као са завезаним очима на ивицу пропасти – вечне смрти. Тако је то било, на пример, са нацистима.
Није случајно да је астрологија толико популарна данас, када зло и лаж као никада узрастају. Као царица сваке лажне науке, она од самог почетка своје појаве, рађа и храни све видове магије и окултизма, врачарства, гатања – свега онога што хришћанство назива сујеверјем. И антихрист “чији ће долазак бити, по дејству сатане, са силом и лажним чудима” може начинити какав било необични астролошки феномен “да би прелестио, ако је могуће, и изабране”.
Астрологија је била симбол свих заблуда човечанства и зато је Господу било потребно да јави истинску Звезду.
Свети оци кажу да звезда за којом су ишли мудраци, није била звезда у буквалном смислу речи, већ је то била нека духовна сила у виду звезде. Ако се Господ могао јавити Мојсију у виду горећег жбуна, Аврааму у виду три путника, пророку Илији у виду тихог ветра, зашто се Господ или Његов анђео не би могао јавити мудрацима у виду звезде?
По својој неизрецивој милости, Бог снисходи људима, Он се јавио као звезда астролозима, који су Га тражили међу звездама. Он се јавио апостолу Павлу у сили Својег Васкрсења, када је овај гонио Цркву Божију. Тако је милостив и свемогућ наш Господ, да и зло може обратити у добро: “И хоћемо ли чинити зло? – пита апостол Павле, “нећемо!”.
И да не буде међу нама ове заблуде, која се као отровни загушујући облак шири над земљом од истока до запада и притиска читав људски род својим смртним теретом.
Мудрост источних звездара је у одбацивању лажне мудрости и поклоњењу Истини – Христу, Који доноси ослобођење од сваког ропства. После сусрета са Христом они се никада више нису враћали пређашњим заблудама.
Наша будућност је само у рукама Божије љубави која уважава до краја слободу дану човеку Богом. Бог ништа не сакрива од човека, у свету Њиме створеном, али само онда када ми живимо по вери и правди, по истинској мудрости, Божанској и људској. Он нам открива све Своје тајне и даје нам све што има, Самога Себе.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.