НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
О САБЛАЗНИТЕЉИМА
 
Христос каже: “Тешко вама књижевницима и фарисејима” и “вама законици, Блудници и фарисеји иду испред вас у Царство Небеско”. Он нигде не говори: “Тешко вама блудници и разбојници”, а ви све време разобличавате блуднике и разбојнике. Зашто је то тако?
 
Н. С, г. Москва
 
Одговор: Зар, по Вашем, Христос одобрава разврат и не жели да ми читамо Свето Писмо и испуњавамо Закон Божији? Тешко оним “књижевницима и законицима” који само читају реч Божију, но не желе да испуне написано.
Да, напред иду блудници и разбојници који се кају и мењају свој живот и споља и изнутра тако да им се открива Царство Небеско. А где о покајању нема ни речи, где се грех утврђује као норма – тамо је слободно и свесно бирање занавек не Царства Небеског, већ царства сатаниног ада.
Нарочито се ово односи на оне који греше, већ се старају да и друге увуку у грех. Сетите се речи Христових: “А који саблазни једнога од ових малих који вјерују у мене, боље би им било да се објеси камен воденични о врат његов, и да потоне у дубину морску” (Мт. 18,6). За Христа нема већег непријатеља од саблазнитеља. На крају крајева, обични грешници су, како кажу свети оци, непослушна деца која рђаво испуњавају своју дужност. А саблазнитељ је онај који вуче друге у грех – непријатељ Христа по првенству. Може се судити о мржњи Христовој према саблазнитељима, по оној мери љубави коју Онима према људским душама и по ономе што Он чини ради њиховог спасења и по радости коју Он има чак и због једног покајаног грешника.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.