НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ШТА ЈЕ “ЊУ ЕЈЏ” (NEW AGE)?
 
Култура “Њу ејџа” (новог доба) – то је безлични колективизам, грех као животна норма (грех брише црте личности). За ову културу Бог није личност, већ “космичка првобитна свест”, “космичка енергија”. Они не одричу Христа, но за њих је Он у истоме реду са Будом, Хермесом, Кришном. Космички Христос ће доћи да би нам помогао да се ослободимо од ограничења овога створенога света и сјединио са Божанском енергијом у којој ми налазимо своје довршење. Бог није личносно биће и човек нема потребе за посредницима – у Цркви, у догматима, у Св. Тајнама, у јерархији да би се срео са Њим. Треба се само “отворити” Њему.
Тај на хришћанске вере – Бог, посла Сина Свој ега Јединородног да би поделио са нама наш живот, наше радости, страдања и смрт; и посведочио самим тим велику љубав према људима. У овој тајни ми достижемо најдубље тајне личних односа са личним Богом.
Култура “Њу ејџа” нуди нам супротно: сливање са безличним божанством; отуда следи или идолопоклонство, обожавање природе, енергије – пантеизам или инфатилна свест, различите секте, “гуруи”… при овоме адепти “New age”-а називају Божанско Духом, љубављу. Но, ми познајемо Бога и созерцавамо Га као Божанску личност, а не као оличење космичких сила.
Дух Свети савршава у нама и са нама дело Васкрсења Христовог. Бог је за нас заједница љубави. Ми ступамо у ту заједницу учећи се да волимо, надахнућем и помоћу Духа Светога. Ми се не стапамо са силама природе; него трудом, размишљањем, молитвом, покајањем, животом по заповестима Божијим продужавамо дело Христово.
За “Њу ејџ” свако се може непосредно погрузити у Божанско без посредника, зато што нас оно окружава са свих страна. Све претходне религије света за њих су ограничене. Тим више они признају све различите путеве: они су добри, само ако некоме одговарају.
Из овога произилази и тзв. “правилно мишљење” да се чини оно што је угодно, не стешњавајући себе никаквим моралним ограничењима

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.