НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ИНН[1] и печат антихристов
 
Говори се да су у бројевима “ИНН” укодиране три шестице као и у штрих кодовима, тј. цртама утиснутим на свакојроби у продавницама. И зато ко прима (прихвата) “ИНН”, тај прима печат антихриста. А шта да чинимо, ако нас ускоро и на посао не буду примали без “ИНН”? Можда су већ наступила времена, када већ нико не може ни да купује, ни да продаје без печата? И можда хришћани треба да се повуку у шуме и пустиње?
 
Н. Булавина, Г. Москва
 
Одговор: Много је већ написано о овоме, и богословске комисије су саборовале тим поводом и Свјатјејши Патријарх је иступао. И ево сада – новог таласа.
Да, ми преживљавамо апокалиптички моменат историје и тешко нама ако ми тога нисмо свесни. Потребно је расуђивање као највиша врлина без које све остале добродетељи губе значај, а неопходно је и осећање равнотеже и у богословљу и у духовном животу. Требало би да се увек сећамо ових речи Св. Атанасија Великог, зато што је пут хришћанина – пут крсни, пут тесни. Пут кроз мреже и опасности, поред бездана који се отварају и с лева и с десна. Корак у страну, како у лево, тако и у десно, може бити смртоносан.
Нужни су трезвеност и расуђивање, те не треба мешати стајање на ивици бездана са самим безданом и не треба призивати на подвиг мучеништва и исповедништва тамо, где Бог то не тражи.
Могло би се много говорити на ову тему, но истакнимо овде једну мисао. У духовном животу треба да буде поредак. Постави прво на прво место и све остало ће заузети своје место – кажу свети оци. А ако је све обратно – тада ће све бити укриво и укосо и у беспоретку.
У овом случају реч је о симболичком броју 666 који је присутан, како су убеђени многи и у коду “ИНН”. Сви знају да је овај број сам по себи неутралан. На пример, у Библији постоји страница 666 и нико је не цепа. Но, када се о овоме броју придодаје одговарајући смисао, он постаје симболом безакоња.
Шта је важније за нас – симбол или садржај овог симбола? Какав је тај садржај? Ја сам већ имао прилика да говорим и пишем на ову тему, но сматрам неопходним да подсетим:
Свет је створен Богом за 6 дана. Седмога дана, када је Бог отпочинуо од својих трудова, свет се освештава и тек тада добија своје истинско (стварно) значење. Зато на језику Библије, број 7 означава освештавање створеног света, а број 6 означава савршенство твари (створеног) без Бога. Овде је и тајна палог анђела који је добио од Бога савршене дарове, али је хтео да их има независно од Њега. Ово је број греха, како кажу Свети Оци, зато што је шестог дана произашао пад Адама и Еве у грех. И Христос је био распет на Голготи у “шести дан и шести час”.
Број 666 означава тежњу човечанства да достигне савршенство без Бога и то одједном у сфери личности, у сфери друштва, па чак и у самој Цркви (Апостол Павле пише у Другој посланици Солуњанима, да “човек безакоња” седи, представљајући се као Бог и то не тамо негде, већ у храму Божијем).
Број 666 – то је трајно одрицање од Бога, тј. грех прихваћен као норма у личном, друштвеном и црквеном животу. Ми видимо, како се данас живот човечанства испуњава овим. Постоји закон јединства форме и садржине, али је потребно знати где је главно, а где је споредно. Где је спољашње и где је унутрашње.
Свети Јован Богослов пише: “Ко има ум нека израчуна број звјери, јер је то број човјеков” (Откр. 13,18). “Број човјеков” јесте оно што човек хоће да достигне без Бога. А “имајући ум” – то је Црква Христова. Црква “има ум Христов” (1 Кор. 2,16) и зато је дуг Цркве – да се противи испуњавању “броја човјечевог” ђавољим садржајем.
Поставите себи питање: чему се ви противите? Развраћеном значењу броја 666 или је ваша ревност само о форми, о симболима и самоме броју?
Господ је са гневом говорио о лицемерима који чисте спољашње, а заборављају на унутрашње: “Лицемеру слијепи, очисти најприје унутрашњи сасуд да би био и споља чист” (Mт. 23, 26).
Од живота до смрти је један корак. И од великог до смешног је такође један корак. Некада сам питао једног од бораца против ИНН: “Како ви купујете у продавницама ако су на свим производима штрих – кодови (утиснуте цртице)? Он је одговорио: “А ми по благослову нашег старца одлепљујемо налепнице са штрих – кодовима и осењујемо их крсним знамењем”. И ето шта је духовни живот?!
Мислим да се за многе, на жалост, ова тема јавља заменом за стварни духовни живот. У руској свести је присутан такав психолошки феномен спајања тражења харизматичног са преувеличаном оценом спољашњих знакова и симбола. Очигледно је да се и овде ђаво умешао и он свом снагом настоји да усмери побожносп народа у лажном смеру.
Нека нико не сумња да градитељи глобализма мисле не само о Русији, него пре свега о томе шта се дешава са Руском Православном Црквом – јер је у њој сва духовна сна га руског народа. Ако њу разруше, тада се ни о чему не може говорити, јер би са уништењем Цркве, руски народ прекинуо своје етничко постојање.
Ми знамо да постоје светски “центри мозгова” са стручњацима за руско питање, за 1917, 1991, 1993,1996. и за нашу савременост. Но, више од свега њих интересује Православна Црква. Они постојано разрађују технологију манипулисања масовном свешћу уз помоћ електронских медија итд. И то не само у време избора.
Милиони деце се развраћују данас. И читав наш народ који је попут деце, такође је опијен и развраћен. Тако се разоткрива “број звери” у нашој свакодневици. Зашто не посматрамо равнодушно како гину за навек наши ближњи, и не чинимо оно што је у нашој моћи? А зато ћемо бити осуђени на Страшном Суду, по речи Христовој:
“Када не учинисте једноме од ових најмањих, ни Мени не учинисте” (Mт. 25, 45).
Зашто ми не разликујемо где је спољашње, а где унутрашње? Ако ви не примите овај број, непријатељи Русије ће вам предложити неки други, на пример 888. А када се живот испуни до краја безаконим садржајем, тај ваш 888 ће се као на електронској табли, заменити бројем 666.
Ето о чему је нужно размишљати – не просто о броју и симболу самоме по себи, већ о томе какав је садржај тих симбола. У противном можете се наћи запечаћеним тим истим печатом безакоња, против кога мислите да се борите.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Лични порески број у Русији (индивидуалний налоговой номер – на руском)

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.