НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ОПАСНОСТ ЗА ЦРКВУ
 
Зар је поштовање Распућина тако опасно за Цркву? У чему се састоји та опасност?
 
В. П. Герасимов, Г. Краснојарск
 
Одговор:
 
Из поштовања Распућина директно следе два закључка: Прво – “може се бити светим и развратним”; Друго – “може се мешати светост са хипнозом, мрачна мистика са хришћанством”. Зато су разговори о канонизацији Распућина, славног по својим авантурама нарочито опасна данас, када у друштву иде беспримерна пропаганда развратности и магије које теже да продру у Цркву.
Да, ми хоћемо да обратимо пажњу свих на тенденциозно анти-црквени карактер покрета поштовања Распућина. Када се Цркви намеће оно што јој страно, ради се о злочину.
Пред нама је, у ствари, грубо нарушавање црквене дисциплине, када група људи самовољно проглашава некога светим, слика његове иконе, саставља му акатисте и др. Појављује се нова секта слична Богородичином центру, али унутар Цркве. Она је нарочито опасна тиме што покушава да делује на људе склоне егзалтацији (болесна одушевљеност) и неутврђене у вери и православној трезвености – неофите.
И што је најглавније – ово је вређање успомене Свете Царске породице. Да, ми сматрамо да је појава овог покрета одмах после канонизације Св. Царских мученика управљена на то да осрамоти Цркву и благодатно дело Цркве и тиме испровоцира духовне немире.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.