НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
РАСКОЛИ И СУЈЕВЕРЈА
 
Много људи нам шаљу питања са својим недоумицама, које су изазване различитим тенденциозним листићима и брошурама, које се сада шире у црквеној средини. “Може ли се прихватити ИНН?[1]
Је ли он печат антихриста? Може ли хришћанин мењати пасош? Је ли истина да ће кроз пола године почети светски рат?” Ето питања која муче многе данас. Има људи који су спремни да одбаце породицу и напусте посао, само да не би примили ИНН. Или треба бежати у шуме да би се избегао крај света.
И још један раздор – покрет за канонизацију Г. Е. Распућина који се појавио одмах после канонизације Св. Царских мученика, 2000. године. Тврди се да је он био пророк, чудотворац, Христа ради јуродиви, тј. Свети угодник Божији. Написан му је чак и “акатист” и “икона”. Такође, штампају се књиге (у хиљадама примерака) и брошуре са овим тврђењем. Код неискусних читаоца може се створити утисак као да је овај човек канонизован Црквом.
Очигледно је да већина овде дејствује као “ревнитељи не по разуму” и они нису непријатељи Цркве. Али кроз њих сам “враг рода људског” уноси нове раздоре у Цркву.
Одговор на постављена питања, даје пре свега сам Свјатјејши Патријарх Алексеј II. Овде ћемо навести фрагменте из недавних иступања Његове Светости: “Ми смо више пута скретали пажњу, на Архијерејским Саборима 1997. године и 2000. године и саборима московске духовенства, на то да се у парохијама и црквеним књижарама, а нарочито на интернету шири отворено провокациони материјал, међутим они којима се ми обраћамо праве се да нас не чују и настављају да делују злонамерно.
Неке друштвене организације, користећи се периодичним издањима и интернетом, организују пропагандне кампање. Једна од њих тиче се ИНН, нових пасоша и електронских картица московљана. Попис становништва 2002. године, такође није прошао без инцидената, из ревности која није по разуму. Таква ситуација се ствара поводом тзв. Покрета за канонизацију Григорија Распућина и Ивана Грозног.”
“У последње време појавило се много, ако се може рећи “икона” цара Ивана Грозног, жалосно познатог Григорија Распућина и других тамних историјских личности. Њима се састављају молитве, тропари, величанија, акатисти и службе.
Некаква група псеудоревнитеља Православља и Самодржавља, покушавају да својевољно (самочино) канонизују тиране и авантуристе, и приуче маловерне људе да их поштују. Непознато је да ли ти људи делују осмишљено или несвесно. Ако то раде смишљено, онда су то провокатори и непријатељи Цркве, који покушавају да искомпромитују Цркву и подрију њен морални ауторитет.
Ко би од нормалних верника хтео да остане у Цркви која једнако поштује убице и мученике, развратнике и свете?”[2]
Ми ћемо се постарати да овде подробније одговоримо на питања по овим темама. Но, није могуће одговорити свим нашим кореспондентима. Зато смо ради одговора одабрали низ најкарактеристичнијих писама.
 


 
НAIОIAНA:

  1. Лични порески број у Русији (Индивидуалнии Налоговои Номер – на руском)
  2. Из иступања Свјатјејши Патријарха Алексеја II на епархијским саборима г. Москве 2001. и 2002. год.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.