НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ЗАШТО СЕ БОГОРОДИЦА ВИШЕ НЕ ЗАУЗИМА ЗА НАС?
 
Године 1380-те, на дан Рођења Богородичног, била је Куликовска битка. Победу у њој, православни приписују заступништву Божије Мајке. А зашто се Она данас не заступа за нас, када нам је Њена помоћ потребнија више него икада? Или је Божија Мајка постала другачија? Или се изменио Њен однос према нама? Зар није речено у Светом Писму: “Христос је исти јуче, данас и во вјек вјеки”.
 
Н. Глукарјов, Г. Серијев Посад
 
Одговор: Да, догађај, кога се сећамо на празник Рођења Богородичног – Куликовска битка, који је решио судбину (тадашње) Русије – савршен је под Њеним покровом. На дан када су се многобројне татарске хорде већ приближиле самој Москви, благословом преподобног Сергија и по дару Божије Мајке била је остварена победа којом је учињен крај дугом игу над нашим отачаством. Наши врази су причали да су над пољем битке видели некакву страшну Жену која је сијала дивном светлошћу и молила се за руско војинство.
Тако је увек било у току наше историје. У свим одлучујућим догађајима Богородица се заузимала за руски православни народ и наше отачаство. О томе сведоче безбројне чудотворне иконе: Владимирска, Казанска, Јарославска, Фјодоровска и друге, повезане са историјском судбином нашег народа. Куда су сада отишла та чудеса, када је над нама други иго, несравњив са татарско – монголским? Чудеса су отишла онде, одакле и долазе – на небо. А због тога што се небо сакрило од нашег погледа, зауставило се и чудесно заступништво. Но, Божија Мајка и Њена љубав не могу се поредити са нашим неверством, издајством и малодушјем. Она не престаје да моли Бога за нас. И зато сада долазе несреће на нашу земљу, да би нам се поново приближило небо у новим искушењима и да бисмо се ми сами њему устремили.
Много је несрећа данас у нашем отачаству, а опасније од свега је униније које је захватило многе. Униније је од тога – што нема никакве видљиве наде. Они лажни пророци који су нам говорили да све иде добро и да је свуда процват, данас су умукли. Они не могу да не признају да наступа потпуни крах. Међутим и даље настављају да граде нове економске програме у земљи опљачканој иностраним и домаћим лупежима.
А Црква данас сведочи да никакви трудови не помажу, зато што Бог не помаже. И пресвета Богородица не заузима се за нашу земљу, зато што равнодушно и спокојно прихватамо програм сатанског развраћивања наше деце. И немамо се чему надати, док ово траје.
Када је отворена дечија проституција и наркоманија, то нас очекује још страшније, мада шта још може бити страшније од овога? Док школа, штампа и телевизија предају душу нашег народа свему нискоме, прљавоме и срамноме, уместо да му по дугу свог служења откривају високо, ако не и свето – нема никакве наде на препород, а тиме ни на економски бољитак.
Шта се дешава са нашом децом? Деца сметају одраслима да живе а деца се и убијају пре него што дођу на свет. Како да се овога не сетимо на дан рођења Богородичиног! Но, деца сметају и када се роде. Колико је само беспризорних (по службеној статистици њих је неколико милиона) и како је страшно развраћивање деце! Њих неколико милиона не иду у школу. Но, ако буде прихваћен програм “сексуално просвећивање”, обука у науци разврата, то ће једина проповед са којом Црква треба да иступа, бити не дајте децу у школу. Јер каква је корист човеку, ако све сазна на свету и читав свет задобије, а души својој науди (Mt. 16, 26)?
Као на одбрану отачаства од опасности – страшнијој од оне која је претила на Куликовом пољу – призива Црква да сви устану против развраћивања. Кукавице и издајници су они који равнодушно посматрају на оно што се данас догађа са нашом децом и са душом нашег народа. Да, уистину, наши непријатељи не желе никаквих милијарди, само да не допусте препород Русије. Они и не жале никакве милијарде, само да посеју свуда сатанско развраћивање.
Памтимо, да борећи се са развраћивањем, ми се боримо против самога сатане који данас иступа отворено. На небу је невидљива борба Анђела који војују за нас против нечистих сила – у време када се ми боримо на земљи. Сваки на своме месту и сви заједно против сатанског насиља а за наше отачаство.
А Мајку Божију ћемо молити за најглавнији дар, данас најнеопходнији од свих – дар храбрости. Она нам говори да се храброст даје оној души која је испуњена чистотом и смирењем, и која љуби Господа. Где је грех и развраћивање, тамо је униније и немоћ. Одбацимо сваку малодушност и самооправдавање, у светли дан Рождества Богородичиног, пожуримо у заштиту нашег отачаства, укрепљујући једни друге, уздајући се у милост Божију, на покров Пречисте, Која је некада на дан Својег рођења, подарила тако диван дар Русији – поље Куликовско са победом, окренутој и ка нашим данима

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.