НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
СВЕТОСТ СЕ НЕ МОЖЕ ИЗМИШЉАТИ
 
Зашто сте Ви против прослављења Григорија Распућина? Шта има лоше у томе да се у Русији појави још један заступник, молитвеник и чудотворац?
 
Е. Рижев, Г. Санкт-Петербург
 
Одговор:
 
Светост се не ствара по нашем хтењу – ње или има или је нема. Могуће је само сведочити о њој као чињеници – као што је то било при канонизацији Царске породице.
Но, бива покушаја да се светост измишља – поводећи се за некаквим спољашњим признацима. На пример, неко се лицемерно представља нарочито побожним или започиње својевољно да јуродивствује. При томе је он као “окречени гроб” – споља је све чисто, а унутра је свака нечистота. Други се праве да су им откривене посебне тајне Божије и чак штампају књиге о томе, а у стварности ништа им није откривено, већ су по среди само сопствене измишљотине и частољубље.
На жалост, овакви примери нису реткост. О овоме говори и реч Божија: “Тешко лудијем пророцима који иду за својим духом а ништа нијесу виђели!… виде таштину и предсказују лаж, па говоре: “Господ је рекао”, а Господ их није послао” (Јез. 16, 36). Ово се односи на многе самовољне састављаче брошура и листова.
Управо ово треба рећи поводом покрета за канонизацију Распућина – “Господ их није послао”. Они називају светим човека који није био светац. Црно покушавају да назову белим. И обратно.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.