НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ЗАШТО РУСКА ЛИТЕРАТУРА ВИШЕ НЕ ЦВЕТА?
 
У совјетско време, процветали су таленти Твардовског, Распутина, Бјелова, Шукшина. Да ли по Вашем мишљењу има наде да ће се на дрвешу руске лишерашуре појавити нови цветови?
 
Сабуров А. Н., г. Москва
 
Одговор: Распутин и Бјелов су присутни и сада. Што се тиче “нових цветова”, потребно је да гране дрвета не буду мртве. Шта се може рећи о савременој уметности? Не могу назвати себе познаваоцем, али имам утисак да сада иде такмичење ко ће нешто неприличније и бесмисленије рећи и учинити. Уметнички израз опредељује са не степеном талента, већ степеном непристојности.
Ево каква је нова уметност у Америци: купе клавир од милион долара и баце га са облакодера. Све то сниме и приказују публици као уметност. Не Баха или Моцарта, чија би се дела могла извести на овоме ретко квалитетном инструменту, већ уништавање сваке могућности пројављивања уметности на њему. Што оштрија осећања, то је јача оваква уметност.
Ми се још сећамо чудовишног “перформанса” цепања икона у Москви. Савремена уметност велича изопаченост, грех, ђавола и намеће себе свима уз подршку политичке и финансијске власти. Ви се сећате како је недавно било постављено у центру Москве “ремек-дело” Шемјакина (вајарско изображење нечисте силе). Руски министар културе Швидкој непрестано спроводи на ТВ-у програм – шоу: “Културна револуција”, “Секс – покретач културе” – то су две типичне пароле тамо.
Слепило, глувоћа и немост савремене уметности може бити надвладана само онда када буде изгнан “бес глуви и неми” не само из писаца и уметника, већ и из читавог народа.
Сада је време крајње ругобности, греха и очајања. Свети оци кажу да тамо где престаје очајање, долази смирење. Тамо где ућуте греховне страсти, говори љубав. Само онај ко се обрати, ономе што је природно за сваког нормалног човека – тражењу љубави и лепоте, може се надати на чудо природног цветања, а и на веће.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.