НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ЕКУМЕНИЗАМ
 
Хтео сам да питам о екуменизму, тј. о могућем обједињавању хришћанских вероисповести. Интуитивно осећам да ту није нешто у реду – нису ми симпатичне све те конференције и седнице које се могу видети у новостима. Подсећају на “слетове демократске омладине” ако не и на горе. Нарочито је увредљиво видети тамо православне свештенике – којима није место тамо.
Размишљајући по интуицији и”по људском разуму”о овоме не може се далеко стићи. Покушавао сам да читам неке брошуре и чланке о овој теми, али схватање њихових закључака показало се тешким – много је богословског материјала који је “просечном читаоцу” практично неразумљив. Може ли се та критика изложити укратко и разумљиво?
 
Д. Анохин, г. Москва
 
Одговор: На историјском плану, кратко речено, екуменизам је прозелитизам (мењање вере) и експанзија. Погледајте само на Украјину где се, на наше очи, врши уништавање већег дела епархија.
А у мистичком, духовном плану – то је Вавилон уместо Педесетнице, под видом Педесетнице. Екуменизам је јерес јереси, јер свака посебна јерес тежи да заузме место Истинске Цркве. А овде су обједињене све јереси древног аријанства, манихејства, пелагијанства и др. И даље – обједињавање са јеврејима и културом “Њу – ејџа”.
Екуменизам је нешто што је против сваке истине, јер се њена благодатна сила даје само у Цркви. Долази време, када ће само онај ко зна за благодат, остати у истини. Исто као што, само онај ко познаје благодат, може одржати заповест.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.