НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ПРОТОЈЕРЕЈ АЛЕКСАНДАР ШАРГУНОВ, ЖИВИ СВЕДОК ПРАВОСЛАВЉА
 
Протојереја Александара Шаргунова срео сам 1997. г, када сам са г. Славком Живковићем, тадашњим уредником Радио Светигоре, отишао у Москву да бисмо набавили аудио материјал и направили разговоре са угледним делатницима православне Москве. За проту Шаргунова већ сам чуо и његове текстове читао. Овај смели човек био је на челу Комитета за морални препород Отаџбине, који се оглашавао увек кад је требало рећи реч у одбрану духовних и моралних вредности у данашњој Русији, која посрће под теретом безакоња и греха тзв. “транзиције” од безбожног комунизма ка безбожном капитализму. Комитет је издавао зборнике под насловом “Антихрист у Москви”, будећи јавну свест и одговорност о најактуелнијим питањима. Прота Шаргунов се својевремено ангажовао објављујући истину о стрељању Белог дома од стране јељциноваца 1993, када је погажена народна воља да би олигарси земљу могли да воде даље и дубље у понор. Такође, овај велики руски духовник наших дана много је урадио на сабирању и објављивању чуда Божјих учињених преко Светих Царских Мученика. Са свих страна је скупио примере њиховог заступништва и издао књиге о томе, што је веома допринело канонизацији објављеној на Св. Архијерејском Сабору Руске Цркве 2000. године.
Отац Александар је и велики пријатељ србског страдалног рода – у његовом храму Св. Николаја “в Пижах” редовно су се молили за спасење Србства под ударима Новог светског поретка.
Кад смо се срели 1997. г, пред нама је био мудар и молитвен човек проницљивог погледа, који нас је примио са искреном љубављу православног пастира. Кратак разговор је био испуњен узајамним разумевањем – као да се одувек знамо.
Књига чланака коју читалац држи у руци, објављених углавном у православно патриотском часопису “Руски дом” у коме је прота стални сарадник, има за циљ да читаоцу помогне да се разабере у апокалиптичком добу у коме живимо, и да му помогне да очува свету ревност, али растворену свештеном ревношћу.
Како живети и спасавати се у свету који ратује против Христа – то су питања на која ова књига одговара.
Нека би Бог дао да ово дело сваком читаоцу буде на корист и спасење душе.
 
В. Димитријевић
На Св. Марка Траческог
2005. године.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.