НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ОРГАНИЗОВАНО ЗЛО
 
Драги “Руски доме”!
Сваки дан средства масовних информација доносе саопштења, једно страшније од другог. Више него симболична је опсада храма Рођења Христовог у Витлејему, израелском војском. Они пуцају у једну од главних хришћанских светиња као што су бољшевици пуцали у Кремљ и рушили руске храмове.
Недавно је преко радија јављено да је прошле године (2001. године) у Москви махинацијама риалтерских фирми, лишено станова 30.000 људи, при чему је део њих нестао без трага, а остали су постали бескућници. При томе, држава и не помишља да било шта предузме, сличан је и случај лажних лекова којих је сада у апотекама више од 60%, или са 3 милиона беспризорне деце (бескућници, без родитеља, старања), оно о чему сте Ви већ писали у претходним бројевима “Руског дома”.
Јасно је да после отпадања од Бога, свет лежи у злу. Многи моји познаници говоре да је тако одувек било (ратови, неморал, неправедност). То је сигурно тако. Међутим, ја осећам да се у наше време појавило нешто ново. Али шта управо? Покушавам да схватим духовни смисао ових промена, видећи нарастање зла, али не могу да им нађем Шачно име.
 
А. В. Гладкова, Г. Москва
 
Одговор: Ваше мишљење да зло нараста је потпуно тачно. Сагласно Светом Писму, пре него што наступи крај света, “последња жетва”, треба да сазри и кукољ, а не само пшеница. Никада још човечанство није знало за такве ужасе по дубини и размерама зла, као што је то било у XX веку. Но, организовање лагера смрти – Гулага и Аушвица, судећи по ономе што видимо данас – било је само увод у данашње и сутрашње зло.
Никада још зло није било тако очигледно и никада реакција на њега није била тако слаба. Много пута смо говорили о томе да је зло данас постало отворено, дакле иступа не прикривајући се ничим – као што је то оно обично чинило. Вероватно због тога што је постало свесно своје снаге. И друго, што је још страшније, то је одсуство противљења злу, својеврсна сида – синдром стеченог имунодефицита, када организам (у овом случају: друштвени и чак црквени) нема снаге да се супротстави ни најмањој инфекцији. Треће, зло постаје као никада пре организовано и то у светским размерама. У том смислу су комунизам и фашизам били само проба. Најновија техничка достигнућа омогућују да се у једном трену свака лаж и непристојност могу увући у све домове и тако поразити читаво човечанство. При томе, организовано зло има у својим рукама таква моћна средства да може “очистити” читаве земље, ако се исте појаве као препреке на његовом путу, као што је то било недавно случај са Србијом.
Поред тога, сада сви говоре, нарочито после приказивања на CNN – рушење Руског парламента 1993. године, рата у Персијском заливу, бомбардовања Србије и организованих терористичких аката на Америку – да нас је савремена електронска техника довела до тога да ми више не разликујемо масивно ракетно уништавање људи од компјутерских видеоигрица. И само онда када нека нова страшна свирепост шокира, масе гледалаца се стресају и неки од њих мењају ТВ-програм.
Ко још сумња у то да је организовано зло – јавни доказ близине присуства онога који све ово организује – “човека безакоња”!
Може се видети да се под Стаљином извршило уништење дела народа, а последњих година код нас се врши уништавање читавог народа. Но, најстрашније није у томе, ново је то што је зло управљано, главним делом, на уништавање личности. Приближава се век гомиле, а све што је у том погледу било раније само су праузори. И зло ће гурнути своје вође у свеопште рушење. У масовној свести већ је унедрено оно што мора одређивати личност човека – бити као сви.
Бити као сви, као цело човечанство, то је највеће човеково достојанство када је реч о добру и правди – о томе што одређује на самоме делу личност човека. Човек је онолико човек, колико он живи по добру и правди. И на крају крајева, по благодати Христовој. Бити као сви, хришћански значи, бити са Црквом и са Христом.
Овде се врши ђавоља подвала. После комунистичке чопоративности (стадности – на руском) наступила је друга епоха – чопоративност свеопштег греха тј. учествовати у греху као и сви. Богом дани живот замењује се компјутерима и видеоиграма. Људи могу бити и вештачки саговорници којима није потребна жива реч.
Ова нова општа атмосфера може постати јача од стида, савести и Бога. Сваки грех брише црте јединствености и непоновљивости човека. И тамо где се масовном свешћу – живот без Бога, без стида и без савести прихвата као норма, врши се уништавање личности! Све ово се врши под видом “Слободе индивидуума”, но довољно је само погледати на моду да би се схватило да се све чини као по команди: сви треба да буду са голим стомацима и истетовирани. И најглавније сви морају бити “слободне личности” за које не постоје никакве моралне и религиозне забране. Причали су ми да НТВ[1], у време школских распуста, приказује програм под називом “То раде сви”. Молим за извињење што о томе морам да говорим: било је приказано оно од чега су се згрозили многи гледаоци: детаљно приказивање различитих полних изопачености са свим натуралистичким подробностима.
“Деветогодишње порно звезде”, “Сексом се треба занимати од осме године” – такви су код њих наслови у новинама. Какве они хоће монструме да одгаје? Вампире који ће једни другима крв пити и клонирати се. Изгубљени су сви оријентири.
Уистину силеџије су страшније од разрушитеља. Разне могу бити форме геноцида. Сада све чине да униште радост рађања деце. Нико више не говори да је дете – срећа. Нема више култа детета. Све се чини као да деца и њихови проблеми уопште не постоје. Постоје само дванаестогодишње проститутке. Развраћивање деце је најдубљи ђавољизам; ђаво нема већег циља од развраћивања и погубљивања чистих душа. Као што су при Стаљину у лагере упућивана деца “народних непријатеља”, потенцијални осветници, тако сада хоће да сву децу претворе у духовне самртнике да не би могао нико да устане за руски народ.
Како преодолети ово растварање у сумпорној киселини? За ово треба бити личност. “Просечан човек” у овој атмосфери не може да преживи (опстане). Личност је само тај који је са Христом, ко је причастан Његовој крепкости, Његовој љубави, Његовој благодати. Наступа време нових жалости (невоља) и нове верности Богу. “Не бој се, мало стадо” – Господ не губи власт никада. За Бога нема ничег немогућег, само када би ми били са Њим.
 


 
НAIОIAНA:

  1. Национална телевизија у Русији.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.