НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Књиге и изабрани чланци » НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ЛАЖ ПОМЕШАНА СА ИСТИНОМ
 
Када поштоваоци Распућина не успевају да оповргну извесне документе који сведоче о његовом неморалном понашању – најављују се нови аргументи. Говори се на пример да је он имао двојнике који су пред очима других чинили Грехе, а сам Распућин је био чист од свега тога.
 
М. Јефремов, Г. Москва
 
Одговор:
 
Расудите сами колико је то убедљиво. Распућин је живео на одређеној (познатој) адреси, а пратило га је обезбеђење. Кога је оно пратило у двор – самог Распућина или је он започињао да се удваја?
Ствар није у томе да је Распућин имао двојнике, већ у томе да је он био дволичан. Својим благочестивим лицем он је био окренут Царској породици, а бестидном њушком према народу. Нешто слично његови поштоваоци покушавају да учине и данас.
Он је био благочестив, али је пао. А онда је почео да тражи оправдање својег пада. О томе указује његово својеврсно благословље: „Ако не згрешиш, нећеш се ни покајати“. Распућин не говори да се не треба кајати. Он каже да грех није страшан, и да само грешећи човек може упознати себе и милост Божију.
Несумњиво је да је овакво расуђивање – мост који сједињује са древним рушиоцима Цркве, јер ова јерес није нова. Но, управо о њој Св. оци говоре даће бити непријатељем Цркве број 1, и да ће се преко ње отворити за читаво човечанство „дубине сатанске“ по речи Апокалипсе. Ови јеретици су учили да човек може бити толико „духован“, да га грех више неће моћи мењати: „као што се сунце не прља пролазећи места скверна и као што злато ни од какве прљавштине не постаје мање златним“. Тако су они проповедали у древној Цркви. Они су извртали речи апостола Павла о томе да „где се умножава грех, тамо изобилује благодат“ (Рим. 5, 20). Ово су они чинили на сопствену пропаст како пише апостол Петар (2 Пет. 3,16) и „употребљавали благодат Божију за разврат“, по речи Св. апостола Јуде (1,4).
Најстрашнија је лаж помешана са истином. О томе постојано говори реч Божија. На овој смеси заснивају се све јереси, древне и нове. Горе од свега је када човек назива себе верујућим, а понаша се као неверујући.

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *