НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ЛАЖ ПОМЕШАНА СА ИСТИНОМ
 
Када поштоваоци Распућина не успевају да оповргну извесне документе који сведоче о његовом неморалном понашању – најављују се нови аргументи. Говори се на пример да је он имао двојнике који су пред очима других чинили Грехе, а сам Распућин је био чист од свега тога.
 
М. Јефремов, Г. Москва
 
Одговор:
 
Расудите сами колико је то убедљиво. Распућин је живео на одређеној (познатој) адреси, а пратило га је обезбеђење. Кога је оно пратило у двор – самог Распућина или је он започињао да се удваја?
Ствар није у томе да је Распућин имао двојнике, већ у томе да је он био дволичан. Својим благочестивим лицем он је био окренут Царској породици, а бестидном њушком према народу. Нешто слично његови поштоваоци покушавају да учине и данас.
Он је био благочестив, али је пао. А онда је почео да тражи оправдање својег пада. О томе указује његово својеврсно благословље: “Ако не згрешиш, нећеш се ни покајати”. Распућин не говори да се не треба кајати. Он каже да грех није страшан, и да само грешећи човек може упознати себе и милост Божију.
Несумњиво је да је овакво расуђивање – мост који сједињује са древним рушиоцима Цркве, јер ова јерес није нова. Но, управо о њој Св. оци говоре даће бити непријатељем Цркве број 1, и да ће се преко ње отворити за читаво човечанство “дубине сатанске” по речи Апокалипсе. Ови јеретици су учили да човек може бити толико “духован”, да га грех више неће моћи мењати: “као што се сунце не прља пролазећи места скверна и као што злато ни од какве прљавштине не постаје мање златним”. Тако су они проповедали у древној Цркви. Они су извртали речи апостола Павла о томе да “где се умножава грех, тамо изобилује благодат” (Рим. 5, 20). Ово су они чинили на сопствену пропаст како пише апостол Петар (2 Пет. 3,16) и “употребљавали благодат Божију за разврат”, по речи Св. апостола Јуде (1,4).
Најстрашнија је лаж помешана са истином. О томе постојано говори реч Божија. На овој смеси заснивају се све јереси, древне и нове. Горе од свега је када човек назива себе верујућим, а понаша се као неверујући.

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.