НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
ТРЕБА ЛИ ПОДРЖАВАТИ СВАКУ ВЛАСТ?
 
У совјетско доба, а нарочито за време Стаљина, створена је моћна империја. Са перестројком, после јељциновског Вјеловежког споразума наступио је страшни распад – и то не само у државној сфери, већ и у свим областима нашег живота. И ево сада као да започиње јачање државе. Реч “патриотизам” престала је да буде предметом подсмеха. Моје размишљање се своди на расуђивање св. Отаца, на које се и Ви често позивате: законска државна власт, т.ј. чврста државност, представља фактор који “задржава” долазак “човека безакоња”. Значи ли то да ми треба да подржавамо јачање сваке државности?
 
М. Давидов, Г. Москва
 
Одговор: Код св. Отаца је овде реч о законској државној власти која учвршћује власт закона. Но, постоји и таква државност, чија је вредност равна патриотизму Содома. Држава се у изворном смислу не може замислити ван везе са правним начелима, без којих се она ничим не разликује од “разбојничке дружине”.
“У одсуству праведности” пише блажени Августин у књизи “О граду Божијем” шта је држава, ако не проста разбојничка банда и шта је онда разбојничка дружина, ако не држава? И разбојници представљају друштво(заједницу) људи, који се руководе начелима и који су повезани узајамном сагласношћу(споразумом) у дељењу добити по утврђеном закону. Када таква дружина достигне такве размере, да захвата(осваја) градове и потчињава својој власти народ, тада и јавно (отворено) добија назив државе”.
 
“Руски Дом”,
2/2005. z

One Comment

  1. Бранко Милошевић

    Какав несувисли одговор. Због језуитског духа у високим слојевима друштва и црквеним великодостојницима Послат је овај свети човек. Толику мржњу коју показују комунисти, западни либералисти и екуменисти и толики склад у мишљењу запањује и освешћује.