Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 40.
Пробуди, подај снагу и сузе
(4, 25)

Пружи, Господе, руку помоћи мени, који у прашини лежим. Јер хоћу да устанем, а не могу; бреме греховно притиска ме, зла ме навика држи прикованог за земљу, и сав сам раслабљен. Дајем обећање да ћу се променити и постим, – али стално остајем исти; ревностан сам да Те славим устима, али не и ватрен кад Ти треба угађати делима.
Како да се усудим да молим од Тебе опроштај старих грехова, када нисам ни почео да одступам од пређашњих греховних склоности? Или, како да свучем старог човека, када не одбацујем жеље старих искушења?
О, Господе, подигни мене раслабљеног, пробуди успаваног, васкрсни умртвљеног грехом! Спаси бедну душу моју од смрти, Господе, Ти који имаш власт над животом и смрћу!
Очисти ме од сваког греха пре кончине моје, и даруј ми, Човекољупче, да целог свог кратковременог живота, изливам из срца сузе за очишћење душевне нечистоће моје, да бих могао тамо да обретем спасење под покровом свесилне руке Твоје, када свака душа буде задрхтала пред страшном славом Твојом.
О, Владико, услиши и прими мољење грешног и недостојног слуге Твога, спаси ме забадава, по благодати Твојој, – јер си Ти милосрдан и човекољубив Бог, и Теби славу, благодарење и поклоњење узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Comments are closed.