Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 126.
Не очајавај и не буди самоуверен,већ у смиреној нади вапи: Господе помилуј!
(2, 350)

Пазите, никада не говорите: „Много сам грешио, нема ми опроштаја.” Ко тако говори, тај не зна да је Бог, Бог покајника; да је дошао на земљу, не праведнике да спасе, већ је грешнике призвао у покајање, и када се неко каје, радост бива на небесима ради њега.
Истинито покајање се састоји у томе, да се удаљавамо од греха и омрзнемо га. И ево, када неко каже од срца: „Мрзим неправду”, – тада Бог са радошћу прима таквог.
Али пазите, нико да се не дрзне да каже: „Ја нисам сагрешио.” Ко тако говори слеп је и затвара очи, сам себе обмањује и не зна како га поткрада сатана и у речи и у делу, час преко слуха, час преко очију, час преко додира, час преко помисли. Јер ко ће се похвалити да је у њега невино срце и чиста сва осећања?
Нико није безгрешан, нико није чист од скверни, нико од људи слободан од кривице, осим Њега јединог, који је нас ради осиромашио, будући богат. Он, једини Безгрешни, узео је грехе света, желећи да спасе све људе, не желећи смрти грешнику, човекољубив, многоблагоутробни, милосрдни и душељубиви.
Њему прибегнимо и ми, јер су сви грешни који су прибегли Њему, задобили спасење.

 

Comments are closed.