Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 82.
О сну безметежном
(4, 332)

Даруј ми, Господе, када сам будан да чист пред Тобом стојим, Искупитељу мој, и када спавам да сан мој без греха буде.
Ако ли будан учиним безакоње, нека очишћен будем благодаћу Твојом, Господе; ако ли сагрешим у време сна, очишћење нека ми буде милосрђе Твоје.
Крстом понижења Твога учини сан мој безметежним, сачувај ме од безаконих ноћних маштања и нечистих представа уобразиље; даруј ми да сву ноћ проведем у спокојном сну, и да мноме не овладају лукаве и порочне помисли.
Животворним Телом Твојим које сам окусио, сачувај ме од нечисте похоте, да легнем и заспим у миру. Крв Твоја нека ме сачува. А души мојој која је образ Твој, даруј слободу која приличи образу Твоме; и тело моје саздано рукама Твојим, нека покрије десница Твоја.
Стеном милосрђа Твога заклони ме као одбрамбеним штитом; и када се тело моје умири и заспи, благодат Твоја нека буде стражар мој, како се постељи мојој не би приближио лукави. Заступништвом Матере која Те је родила, жртвом која је Тобом принесена за све, умољен буди – одагнај сатану да ме узнемиравао не би.
На мени, Господе, испуни обећање Своје, и Крстом сачувај живот мој. Тебе ћу хвалити када се пробудим, јер си мени бедном указао љубав Своју. И они који спавају и почивају у миру, и будни који су ограђени свеоружјем Твојим, нека одају хвалу Теби, вечно живећем Чувару који побуђује душу моју на славословље Твоје.

 

Comments are closed.