Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 111.
Ка Богородици са исповедањем приснодевствености њене имолитвом за достојно причешће Светим Тајнама
(4, 92)

О, Мајко Божија, која си изнад сваког ума и речи! О, Дјево, која неупоредиво превишујеш свако девичанство, јер си и до Божанског рођења била Дјева изнад свих девојака – и таква си остала у самом рођењу и после рађања.
Тебе, Владичице молим, Тебе умољавам, милосрдну и човекољубиву Матер милосрдног и човекољубивог Бога, – заштити ме у овај час, јер ми је сада више него икада потребан Твој покров и помоћ Твоја.
Сав сам нечистота и греховно блато, сав обиталиште свих душегубних страсти, а намеравам да приступим пречистим и страшним Тајнама Сина Твога и Бога, и због тога се мучим страхом и обузима ме трепет, ради неиздрживог мноштва грехова мојих.
Ако некад и останем без причешћа, под изговором свога недостојанства, тада упадам у још већу дубину зла, и подвргавам себе још већој казни. Мучно ми је и у једном, и у другом случају.
Теби прибегавам, милосрдна буди мени, пренепорочна Владичице моја. Употребљавајући материнску смелост своју пред Сином Твојим и Богом, испроси ми отпуштење пређашњих сагрешења мојих, удостој ме очишћења и просвећења причешћем овим Светим Тајнама и укажи ми пут да бих остатак свога живота провео у покајању, чистоти и смирењу, и Ти свагда пребивала са мном у делима, речима, помислима и у свим душевним и телесним покретима, усмеравајући ме, предводећи, руководећи, одбијајући од мене противничке силе. И као слугу, иако непотребног, наоружај ме оним што је потребно и сачувај ме благодаћу Твојом.

 

Comments are closed.