Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 104.
Против злог и упорног врага
(4, 54)

Колико је велика благодат Божија! Колико је велико човекољубље Његово! Како Он жели и побуђује све људе да би се спасли!… Поштеди, Господе, и мене непотребног слугу Твога; поштеди, благоутробни Христе Спаситељу, саздање Твоје.
Ако Ти, Господе, не уразумиш мене бедног, и не даш ми срдачног просвећења, ради свог великог нерада ја нећу бити у стању ни да увидим своју пропаст и растакање своје.
Пошто сам притешњен немилосрдним врагом који ме угњетава, то непрестано са сузама, ноћ и дан вапијем – благости Твојој, да би ме избавио из мрежа његових, јер он свакодневно обнавља мреже своје, свакодневно узнемирава душу моју блудним помислима и прижељкивањем задовољстава.
Твоја сила, Христе, која је запретила морским таласима, нека запрети и њему, да не би могао да делује на мене непотребног слугу Твога. Пошаљи ми, Владико, благодат Твоју брзо, да отера од слуге Твога велику змију са свим њеним скверним и лукавим помислима, јер ране нанесене срцу стрелама његовим, постадоше гнојни чиреви, а ја их по неразумности својој на све начине прикривам.
Лекар добри ме призива, не потребујући плате, не пуштајући /ми/ крв[1], али ми моја лењост не дозвољава да Му приђем. Он сам долази да ме исцели, али ме свагда затиче да једем оно што онемогућава лековима Његовом, да покажу нада мном исцелитељску силу.
О, Господе, уразуми и отрезни ме, исцели ме и бићу исцељен!

 


НАПОМЕНЕ:

[1] Пуштање крви – једна од најчешћих интервенција древних лекара.

 

Comments are closed.