Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 34.
Пролиј сузе, да би се умио, и ослободио од уза страсти
(4, 17)

Човекољупче, Исусе Христе, Боже наш, чврсто се уздајући у милост Твоју, молим Те, не постави ме са Своје леве стране са козама које Те огорчише, и не кажи ми: Заиста, заиста, ти кажем, не познајем те, већ по благости Својој даруј ми непрестане сузе, скрушеност и смирење срца мога, и очисти га страхом Твојим, да постане храмом благодати Твоје.
Иако сам много грешан и недостојан, ипак непрестано куцам на двери Твоје; иако нерадан и лењив, који се не брине за своје спасење, ипак Твојим путем желим да идем. Спаси ме ради милости Твоје, јер си благ Ти, Господе свих, и милост је Твоја на свим делима Твојим.
Буди ми помоћник, Владико свих, заштити моју душевну немоћ, да бих се избавио од греховног растакања и постао слободан од уза страсти, да не делује у мени мучитељна злоба, и мноме, као заробљеником, не овлада злобни демон; већ нека дође на мене Царство Божанственог Твога Духа, коме се клањамо, да би се удаљиле од мене нечисте страсти које сада преовлађују и царују у мени. Јер Ти си Бог милосрђа, човекољубља и доброте.

 

Comments are closed.