Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 91.
Дан и ноћ бди у молитви, да те не би изненадно затекао дан смрти
(4, 363)

Пробудимо се из сна, и са уздасима призовимо Господа, дан – ноћ се трудимо, постарајмо се за исправљање своје док још траје живот наш, док још није дошло време после кога неће бити места покајању. Стражићу пред дверима Женика, да бих са њим ушао у ложницу Његову и наследио живот вечни.
Ходите – да и ноћу узнесемо сваку хвалу Богу, подражавајмо зборове Анђела који непрестано узносе хвалу Њему. И Спаситељ наш, када се покрене и дође у пратњи Анђела, видеће стражење и бдење наше, назваће нас добрим слугама, и посадиће нас за трпезу Своју.
Са праведнима који дан – ноћ угађају Богу, подвизавајући се у добру, молићу милост у Господа нашега, и певаћу са Давидом, говорећи: У поноћ устадох да Те хвалим ради судова правде Твоје, – поштеди и помилуј мене, и удостој да наследим Царство Твоје.
Нећу престати да Те хвалим, Господе наш; непрестано ћу Те славословити, нека ме не осуди правда Твоја. Знам колико сам крив. Знам да ако ме казниш по гресима мојим, наслеђе моје биће геена, изгубиће се тада свака нада, занемеће мољење моје. Зато ме помилуј, и отпусти дугове моје.
Оклизнуо сам се и пао у грех; пружи ми десницу Своју, и устаћу као грешница у дому Симоновом, као разбојник на крсту. Помилуј ме Ти, који си милосрдан према грешницима.

 

Comments are closed.