Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Молитва шеста Пресветој Богородици

 

Преклињем Те, Родитељко Незалазне Светлости, почуј што ћу Ти казати: „Ја, бедник, тонем у глибу; мноштвом грехова Оскрнавих земљу, и изгледа ми: земља јеца и са уздахом показује на мене неподмитљивом Судији, позивајући за сведоке (о, тешко мени!) и сунце и небески свод са звездама. И бура мисли мојих већ ме потапа у очајање; душа моја с трепетом приступа очекујући пресуду. Сву сам наду своју положио на Тебе, Богородице, ја блудни. Тешко мени! Стида је пуно лице служитеља Твога, иако Ти непрестано молиш Рођеног Тобом, да и мени недостојном подари од милости своје. Ти једина, која си у утроби носила Избавитеља света, одреши неодрешиве окове моје; мене Оскрнављеног убели сузама покајања. Ти, која си родила Живот мој – васкрсни мене, умртвљеног нехатом; и мене, отуђеног од Бога и Анђела, узведи к њима, Богородице.”

Огромно је чудо, ваистину огромно, како то Господ трпи грехе моје! Како ме живог још није свео на дно пакла! Како није послао одозго невидљиво оружје да ме порази! Нема сумње, Владатељко, Ти си ми молитвама својим даровала живот, тражећи моје покајање, које Ти сама подај мени, слузи Твоме, Преблага. Јер си Ти моја стена, уточиште и заштита. Озари ме светлошћу божанственог лика Твог, да бих Ти ноћу узнео славопој. Даруј ми, Господарице, скрушено срце, неућутно ридање и сузе, омиј дубине моје душе; даруј ми потпуно отпуштење грехова, као богоносна Жена која је у утроби имала оваплоћеног Бога! Нека Те ноћу угледам мисленим видом, Пречиста, и тада ћу се обрадовати. О, крепости моја, о, непостидна надо моја! О, животе и слатко видело слузи Твоме! Прими ову молитву из Оскрнављених уста мојих! Нека ноћ ова буде дан спасења слузи Твоме, Богоневесто! Данас, Владарко, нека се радују због мене Анђели и дуси праведни, да бих са благодарношћу радосно прославио свесвето име Твоје. Знам ја да што год Ти пожелиш, све можеш пред лицем Рођеног Тобом Бога. Теби доликује поклоњење.

О, Мати Божија, Ти си изнад сваког разумевања и речи! О, Дјево, Ти си несравњено превазишла свако девство, јер си до Божанственог рађања Ти била девојка више од свих девојака, а таква си и остала у самом рођењу и после рађања!

О, Дјево, природа људска, која је некада одступила од Бога, преко Тебе се по законима неизрецивог човекољубља и неисказаног снисхођења, сајединила са природом Божанства, тако да Ипостас није претрпела ни сливање ни промену!

О, Дјево, ми који после страшног саједињења и помирења, завишћу лукавога и по надмености нашег ума, не испуњујемо своју дужност, преко Тебе изнова бивамо призвани и налазимо милостивим према нама Сина Твог и Бога, ради неућутних Твојих пред Њим, молитава! Тебе, Владатељко, молим, Тебе преклињем, милосрдна и човекољубива Мати милосрдног и човекољубивог Бога, заштити ме у овај час, јер ми је више него икада потребна заштита и помоћ Твоја.

Ја сам сав нечистоћа и греховно блато, или краће речено: ја сам обиталиште свих душегубних страсти, а намеравам да приступим пречистим и страшним Тајнама Сина Твога и Бога. Мене мучи страх и обузима трепет због неизбројног мноштва грехова мојих. Које од чула својих не Оскрнавих ја бедник? Којих се све ђаволских потхвата нисам радосно прихватао, лицемерећи и губећи сваку меру? Каквим све сујетним помислима не упропашћавах ја душу своју? Чиме све ум мој није био плењен? Не само страстима које ме воде као заробљеника, у које сам несрећник падао због власти коју имају нада мном; и не само због расејаности мога ума, што сам по неуздржању чула присвајао из туђих дела, или речи, или из онога што сам нехотице чуо или видео, и што је у мени оставило лоше утиске; напротив, мој страсни, слаби, неваљали ум, поступајући заједно са виновником зла, облачи у слике и придаје извесну стварност ономе што никад у самој ствари није ни видео ни чуо, растачући на то све време мог бедног живота. И при таквом мноштву гнусобе у мени, о, Владичице, ја сам, злосрећни, намерио да приступим натприродним и Божанственим Тајнама, којима и Анђели желе да се приближе; бојим се да ћу као недостојан, слично ономе који није имао брачну одећу, свезаних руку и ногу, уместо просвећења и усвојења благодати Божије, бити бачен у таму и осуђен на заслужено пребивање у њој. Шта ће бити са мном? Очекујем да ћу таквој, и још тежој одговорности допасти, недостојно се причешћујући страшним овим Тајнама. Али, ако и некада останем без причешћа, под изговором своје недостојности, не бринем се много због тога; и тако падам у саму дубину зла, подвргавајући себе истој, или још већој казни. Зато је за мене мучно и у једном, и у другом случају.

И зато прибегавам Теби, ваистину непобедивој и најјачој помоћници. Буди милостива мени, пренепорочна Владичице моја. Употребљавајући материнску смелост пред Сином Твојим и Богом, измоли за мене опроштај пређашњих сагрешења, и учини да ме не сагори свесажижући и просвећујући огањ Његових животворних Тајни; или боље речено, да Ти, која си натприродно стекла да Твојој вољи следује и моћ, удостојиш мене очишћења и просвећења причешћем овим Тајнама; и укажи ми пут како да остатак свог живота проведем у покајању, чистоти и смирењу, и буди свагда са мном у делима, речима, у помислима, и у свим душевним и телесним покретима, дајући ми правац, претходећи, руководећи, одбијајући од мене непријатељске силе, и као слугу, па макар и непотребног, на све начине сачувај и штити ме благодаћу Твојом. О, Свеблагословена Владичице, не одби недостојне и ништавне молбе моје, него и у овом животу, и при исходу моје грешне душе, и на предстојећем страшном и непоткупљивом Суду, буди моја заштитница, избављајући ме од сваког ужаса, да бих спасен благодаћу Твојом, благосиљао и прослављао Тебе, и да бих озарен лучама светлости Твоје, приносио песмопоје славословећи и поклањајући се свеблагој, свемоћној и блаженој Тројици у векове векова. Амин.

 

 

Comments are closed.