Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 64.
Поуке о животу: Блаженства
(1, 534)

Блажен је онај ко је постао великодушан и милосрдан, и није се предао необузданој раздражљивости, односно зломе гневу, Јер такав ће бити узвеличан од Господа.
Блажен је онај ко је узрастао у љубави и постао као град утврђен на врху горе, јер погледавши на њега, враг са страхом бежи, бојећи га се као тврђаве Господње.
Блажен је онај ко је просијао вером у Господа као јарка светиљка на високом свећњаку, и просветио душе помрачене које су следиле учења неверних и злочестивих.
Блажен је онај ко свагда љуби истину, и уста своја није дао лажи као оруђе бешчашћа, бојећи се заповести која забрањује чак и празну реч.
Блажен је онај ко не осуђује ближњега, као што чине немудри, већ као човек разуман и духован, пре свега се стара да отклони брвно из свога сопственог ока.
Блажен је онај ко је обарао поглед, и ни мислено, ни осећајно није био примамљен спољашњом лепотом која ће ускоро из себе источити гној.
Блажен је онај ко пред очима има дан исхода, презревши надменост, пре него што ништавност наше природе буде изобличена – труљењем у гробу.

 

Comments are closed.