Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 81.
Само под условом да се обећа добро настројење воље, упорне молитве бивају услишене
(4, 50)

О, стидим се оних који ме сада поштују, да не бих био постиђен пред њима (тамо) ради скривених мојих грехова; стидим се оних који су ме родили, да временом не осуде мене који сам обећао да нећу живети светски.
Хтео бих да постанем подобан оној удовици која је, дуго узнемиравајући судију, достигла свој циљ. Хтео бих да се покажем пред Тобом, преблагим Владиком мојим, сличан нераздвојном другу да би Ти обратио моју душу, поробљену грехом; онај је просио хлеб да би утолио глад, а ја утеху души тражим; онај је тражио телесну храну, а ја пробуђење душе тражим.
Као благ и преблаг услиши глас сузног плача мог и обрати ме, да бих Ти приносио плодове покајања. Ороси пламен савести моје, обнови мене остарелог у греховним страстима, да бих ослободивши се њиховог ропства са пријатношћу удахнуо ваздух слободе, и са радошћу и весељем прослављао благост Твоју.
Ти знаш, Владико, да сам се са спремношћу душе на труд, иако малом, осмелио да Ти ово говорим. Јер ја грешни, знам да си Ти благоутробни Господ, и рад си да се променим, – али желиш и плод добре воље; спреман си да ме помилујеш, али очекујеш моје добро настројење, јер милујући хоћеш да ме научиш добру, и праштајући желиш да ме учиниш достојним учесником Царства Твога.

 

Comments are closed.