Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 43.
Поуке о животу
(2, 103)

Када видиш животне угодности, чувај се да те не привуку, јер у њима је скривена мрежа смрти. Јер ни рибар не забацује празну удицу.
Непријатељ, као мамац за удицу, користи обману насладе, распаљујући похоту, да би кроз то ловио душе и чинио их њему зависним.
Душа претходно уловљена у демонску намеру, постаје за друге душе демонска замка, и привидном насладом својом прикрива горчину греха.
Тежећи врлини, не малаксавај од трудова својих, зато што без трудова нема ни добродетељи.
У време напора подигни око душевно горе, па се, созерцавајући тамошњу радост, нећеш штедети од трудова.
Трудови праведних узгајају плод живота, а трудови грешника пуни су погибли. Приклањајући се првом, а уклањајући се од овог другог, не остављај простора за узалудне напоре, који не доносе плодове добра.
Трпи, Бога ради, невоље овога живота, и нећеш узалуд бити вођен уздањем Светих.
Они који се не труде /у добру/ у овом сујетном животу, старају се да омету трудбенике у делима Божијим, да у својој близини не би имали неког ко их изобличава, али тиме још више увеличавају венце брижних трудбеника.
Држи се смиреноумља, да не би изгубио плодове добрих дела. Ако њега одбациш бићеш прибројан онима који се узалуд труде.
Желиш ли постати стражарем душе? Заштити се са свих страна, да се где не прикраде сластољубље помисли, и потопи твоју лађу у самом пристаништу.
Ако хоћеш да лука буде безбедна, огради је бедемима који се неће одмах усколебати од бура страсти; иначе лука ће постати место бродолома.
Ако страсне речи нађу себи место у души, оне као кукама навлаче душу на зло, у јаму погибли.
Избегавај душегубне састанке, и душа ће се твоја свагда наслађивати тишином.

 

Comments are closed.