Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 108.
Поуке о животу: Тешко теби душо
(2, 605)

Тешко теби, душо, што безбрижно проводиш живот свој, свакодневно се предајући самоугађању и утехама, живећи распусно. У будућем веку ћеш плакати подобно богаташу, мучена у пламену вечног огња.
Тешко теби, душо, што не подносиш ни најмању жалост коју ти је причинио брат, чак ни реч увредљиву, већ истог часа ступаш у противљење и противуречење, – због чега губиш венце трпљења и кротости, и бићеш занавек осуђена са злопамтивима.
Тешко теби, душо, што презиреш и понижаваш брата свога, или одобраваш када други чине то исто, – за то ћеш бити кажњена са убицама, јер ко мрзи брата човекоубица је.
Тешко теби, душо, што пренебрегаваш заповести Божије, и полазиш од тога да је спасење већ у томе што се зовемо хришћани, јер ћеш у страшни Дан чути како Господ каже: Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство.
Тешко теби, душо, што волиш славу људску и почасти и свечану одећу и стицање материјалног, јер ћеш у Дан Суда бити мрска пред Богом, одбачена од лица Његовог и прибројана надменим бесовима.
Тешко теби, душо, што свакодневно грешиш, а покајање одлажеш дан за даном; постићи ће те смрт као разбојник у ноћи, изненадно, и свезана бићеш одведена у геену огњену, узалудно проливајући сузе, и окривљујући своју неразумност.
Тешко теби, душо, што не дрхтиш помишљајући како ћеш се на страшни Дан Суда, када се Силе небеске покрену од страха, јавити пред лицем Божијим одевена у ризу срамну и нечисту.

 

Comments are closed.