Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Молитва десета Пресветој Богородици

 

Дјево, Владичице, Богородице, која си у телу родила Бога Реч, знам да сам недостојан гледати на Твоју икону, јер су тело и душа Твоји чисти, и Ти с правом треба да се гнушаш мене, непорочна Приснодјево. Али, пошто је Тобом рођени Бог, ради тога постао човек, да призове грешнике на покајање, то прими моју исповест о мноштву тешких сагрешења, и умоли Сина Твог и Бога, да милост Своју укаже бедној и злонаравној души мојој, јер мноштво безакоња мојих смета ми да подигнем к Њему поглед, и да сам молим од Њега опроштај. Зато Тебе имам за заступницу и молитвеницу. Насладивши се многим даровима од створившег ме Бога, ја неблагодарни заборавих све, и уподобих се бесловесним животињама. Убог сам у врлинама, а богат страстима, препун сам стида и лишен смелости, осуђен сам од Бога.

Мене оплакују Анђели, подсмевају ми се ђаволи, изобличава ме савест, срамоте ме моји сопствени поступци; пре смрти ја сам мртвац, пре Суда осуђен сам од себе, пре бесконачног мучења сам себе мучим очајањем.

Стога и прибегавам к брзој помоћи Твојој, Владичице Богородице! Велики дужник сам ја, који блудно расточих наслеђе своје, одајући се блуду горе од Манасије, поставши тврда срца горе од богаташа, роб стомакоугађања, обиталиште лукавих помисли, љубитељ срамних и нечистих речи, страним сваком добром делу. Прими смирење моје, Пречиста; сажали се на немоћ моју, Свенепорочна! Пред Рођеним од Тебе Ти имаш велику слободу, какву нико други нема. Ти све можеш као Мати Божија, и ничег немогућег нема за Тебе, само ако ти узажелиш. Не презри сузе и ридања моја! Не одбацуј тугу срца мога! Не остављај постиђеном наду моју на Тебе! Материнским молитвама Твојим приволи милосрђе Сина и Бога Твог, и удостој мене, несрећног и недостојног слугу Твог, да добијем првобитну лепоту душевну, да збацим са себе ружноћу страсти, да се избавим од греха, да се приклоним пред правдом, да са кореном ишчупам сластољубље и да се обучем у светињу бестрашћа, да умрем за свет и да оживим за врлину. Ти сама буди ми сапутница када путујем, и прати ме када пловим. Сама побеђуј бесе који непрестано војују на мене, укрепљуј ме када бдим, чувај ме када спавам, утешуј ме када плачем, охрабруј ме када сам потиштен, избављај ме увређеног, ослобађај ме оклеветаног, подижи ме онемоћалог; и помажи ми у смртној опасности, свакодневно ме показујући страшна за видљиве и невидљиве непријатеље, да би сви они знали да сам ја – слуга Твој.

О, Пресвета Владичице моја, Богородице, услиши ову тужну молбу моју, и испуни је по мери уздања мог у наду свих крајева земаљских. Угаси жар у телу мом; укроти буру гнева; истреби потпуно надменост сујетне младости. Умањи у срцу мом зла сањарења, шиљана ноћу злим духом; ослаби свакодневну навалу нечистих помисли. Научи језик мој да говори само о корисном, а очи моје да виде красоту врлине. Управи ноге моје да неспутано иду блаженим путем заповести Божијих; освети руке моје, да се достојно уздижу ка Свевишњем. Очисти уста моја, да бих смело могао Свевишњег Бога називати Оцем. Отвори уши моје, да бих се могао хранити, слађим од меда, речима Светога Писма, примајући их мислено и чувствено, и испуњавати их уз помоћ Твоју. Дај ми време за покајање и жељу да се променим, избави ме од изненадне смрти и избави од осуде савести; и на крају дођи к мени при разлучењу смирене душе моје од бедног тела мог; умањи тада неподношљиве муке, олакшај неисказану тугу, утеши у безнадежном положају, избави од гледања лица ђавола, избави од немилосрдног мучења на ваздушним митарствима, одбиј пламене мачеве грехова мојих, удостој на страшном Суду да станем с десне стране Сина Твог, спаси од бесконачних мука и даруј да наследим вечно блаженство.

Теби, Владичице Богородице, светлости помрачених очију мојих, утехо душе моје, надо моја по Богу и спасење моје, приносим ову исповест! Прими је благосрдно и очисти ме од сваке нечистоте тела и духа, удостојивши ме у овом животу неосуђено се причешћивати пречистом Крвљу и Телом Сина и Бога Твог, а у будућем животу удостојити се причешћа сладости небеске вечере, рајских наслада, Царства Божијег где је насеље свих радосних. Удостојен тих блага, ја ћу вечито славити Сина и Бога Твог, са беспочетним Оцем Његовим и животворним Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин.

 

Comments are closed.