Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 39.
Овде кажњавај и благодаћу исправи, да се тамо не постидим
(1, 319)

Поштеди, милосрдни Господе, поштеди слугу Твога, да се тамо, када станем пред Суд Твој не нађем у страху и стиду великом, и не осрамотим се пред Анђелима и људима.
Овде ме, Спаситељу мој, покарај, као чадољубив и брижни Отац, а тамо опрости, као једини безгрешни и многомилостиви Бог.
Јер ако овде не уразумиш палог и не подариш му срдачног озарења, да би свакодневно без стида приносио покајање за грехе своје, – шта ће он чинити тамо где нема оправдања?
Кад ме још није било на овом свету, угодно Ти је било, Владико, по великој доброти Твојој, да ме уобличиш у утроби грешне матере моје; и када сам се родио, по милости Својој удостојио си ме да постанем сасудом благодати.
Али, стекавши дар, ја слаби и грешни, по лењости својој не узвратих на даровано.
Зато припадајући благости Твојој, молим Тебе, Сине Јединородни, Спаситељу наш, пробуди ме и подигни, и поново осени благодаћу Твојом. Нека она озари помрачени ум мој, како је угодно Твојој доброти, и свагда пребива са мном, својим невидљивим руководством, чинећи ме достојним Царства небеског, и као што је овде благодат Твоја била за мене недостојног непрестано озарење, покров, заштита, прибежиште и радост, тако и тамо, Спаситељу мој, да се под покровом њеним заклоним од страшног Суда, и у Царству Твоме, обдарен њоме и спасен милошћу Твојом, нађем са десне стране, певајући и прослављајући дуготрпљење Твоје, пречисти Саздатељу мој, јер ниси презрео сузе непотребног и грешног слуге Твог.

 

Comments are closed.