Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Молитвено изливање душе пред Богом при виђењу умирућих ближих

 

Ево дана који побуђује очи на сузе, руке да се у прса ударају, уста да ридају. Ти, Господе, утеши ме!

Ево дана који многе у плач призива, и они који улазе, и они који излазе – свачија су уста ридањем испуњена. Нека нас утеши благост Твоја!

Ево дана који нарушава завет обручених, и уместо брачне одаје, припрема гроб. Нека их обрадује брачна вечера Твоја!

Ево дана који раздваја тело од живота, и уместо миомиром, облепљује га калом. Озари га некада блаженством Твојим!

Дан смрти – најгорчији је дан. Он све принуђава на проливање суза, све у жалост приводи. Удостој нас, Господе, угледати Дан Твој!

Ево дана који одваја и кида један уд из заједничког тела братије и ближњих. Ти их, Господе, присаједини изнова!

У дан смртни одлазе и одвајају се родитељи и остављају децу своју сироту и без старатеља. Ти им, Господе, васпитач буди!

У тај дан брат се од браће раздваја и број им се смањује, и као међу прстима, видан је недостатак. Ти, Господе, допуни број њихов!

У овај дан муж се од жене раздваја, усамљено остаје ребро, јер нема више друга његовог. Нека се они поново, једно са другим, у Едему[1] сретну.

Ево дана који пријатеље раставља, као пар волова из једног јарма испрегнуте. Сједини их поново љубављу Својом!

Дан рођења Твога обрадовао је родитеље Твоје, дан уснућа Твога ожалостио је наследнике Твоје. Нека Те поново угледају у Едему.

 


НАПОМЕНЕ:

[1] Едем – Рај – део Азије где су обитавали Адам и Ева. И узевши Господ Бог Човека намести га у врту Едемском да га ради и да га чува (1. Мојс. 2,15). Исти назив се помиње код пророка Исаије (37,12) и код пророка Језекиља (27, 23). Многи тумачи пророка Исаије и пророка Језекиља смештају Едем у Месопотамију, док други под овим називом подразумевају широко пространство између Нила и Еуфрата.

 

Comments are closed.