Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 103.
Устани, остарела у гресима, и са надом приступи Спаситељу
(4, 412)

Устани, душо остарела у гресима, и обнови се покајањем. Из скрушености и суза раствори себи лек, и исцели ране твог палог лика. Завапи од свег срца свога и откриј безакоња своја, јер ће Свеблаги поштедети тебе палу.
Заволела си лепоту варљиву и пролазну, уништила си своју красоту, кћери светлости. Храм тела твога унакажен је нерадом којим си била поробљена.
Тешко теби бедној! Хоћеш ли се још дуго бавити оним што је пролазно? Задрхти и ужасни се оног огња који си ти сама себи запалила неправдама својим.
Недолични греси које си починила од младости своје па до сада, превишују главу твоју. Они су те погрузили у очајање, и зато се не трудиш да се покајеш.
Опомени се да си поробљена похотама; сети се да је матер твоју умртвила пожуда. Како је дуготрпељив према теби Благи, а ти тонеш у греховном мору.
Зар се не бојиш онога Дана, када ће се открити ране твоје и тајне твоје? Ко ће те заштитити тамо, где ће свако бити забринут о суду над самим собом?
Страсти су те твоје учиниле безосећајном, поробиле и оставиле.
О, Надо велика која нам се јави на крају времена, поштеди душу удаљену од Тебе! Ја сам овца Твоја, али сам дуго време блудео удаљен од Тебе, служећи лукавоме. Изађи, Господе, и потражи ме. Потражи наслеђе Твоје, јер у сујети сам расточио богатство Твоје!
Ради грешника си узео на себе Крст Свој, и ја сам један од њих; не одврати се од мене. Твоје смо наслеђе, али лукави нас је покрао. Запрети му, и отми од њега плен његов. Помилуј ме, Човекољупче, јер нема мени друге наде осим Тебе.
Хвала доброти Твојој, свемилостиви Сине Божији, јер си Ти дуготрпељив према грешницима. Благодарење нека је Теби од палих, које си Ти сабрао и привео у покајање.

 

Comments are closed.