Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 110.
Стид и срам очекују нерадне; плач
(1, 303)

Затрубиће свише небеска труба и објавити: “Пробудите се возљубљени Христови, ево долази Цар небески да вам да упокојење и радост у вечном животу за труд вашег подвижништва. Пробудите се и видите Христа Цара, бесмртног Женика којега заволесте, видите Царство Његово које вам је Он припремио. Приступите и радујте се с Њим радошћу неизрецивом.”
И узнеће се праведни и Бога достојни на висоту небеску у неизрецивој слави, а сви нечастиви остаће доле са великим стидом. Блаженство и радост биће онима који се потрудише овде, а стид и казна свим грешницима.
Блажен је онај ко се овде потрудио да би се показао достојним у тај час, и кукаван је онај ко је учинио себе недостојним за онај час. Облаци ће понети све свете са земље на небо, а нечастиве ће похватати Анђели и бацити у пећ, запаљену огњем неугасивим.
Ко ће глави мојој дати обиље воде, и очима изворе који би свагда изливали сузе, да плачем дан и ноћ молећи Бога, да се не бих показао недостојним у час Његовог јављања, и не чујем од Владике страшни онај прекор: „Иди од Мене, ти, који чиниш безакоње, – не познајем те одакле си.”
Свевишњи Боже, једини бесмртни! Укажи у онај час грешнику велику милост Своју, да се моје тајно бешчашће не би открило пред онима који ће ме видети: Анђелима, Арханђелима, пророцима, апостолима, праведнима и светима. Спаси грешника благодаћу и милосрђем, и уведи га у рај сладости са савршеним праведницима. Прими, Владико, мољење слуге Твога, молитвама светих који су Ти благоугодили.

 

Comments are closed.