Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 115.
Због крајње нечистоте недостојан сам да приступим Теби Господе и да Ти се молим
(4, 59)

Тек сада, самог овог дана, постиђеног лица обореног према земљи, усуђујем се да Ти се обратим, Владико Анђела и Саздатељу свих; ја земља и пепео, подсмех људима и руг народу; ја – осуђеник, цео покривен ранама и обузет унинијем. Како да подигнем поглед ка благодати Твојој, Владико? Како да се усудим да покренем нечисти и оскрнављени језик? Како да поставим почетак исповедању своме?
Преко сваке мере ожалостио сам ја грешни, Име Твоје, живећи блудно, горе од блудног сина, оскрнавио сам и повредио у себи лик Твој, не сачувавши глас заповести Твојих.
Знам, Господе, да сам због мноштва душевних скверни и због нечистоте моје недостојан назвати се светим Именом Твојим. Не могу да станем пред Тебе на молитву, не могу да погледам и видим висину небеску, јер отворих двери недоличним жељама, и предавши се бешчасним намерама, оскрнавих страстима бедну душу своју, и злонаравном вољом оцрних душевну ризу. Сав је ум мој испуњен демонским помислима; свим делима својим и помислима жалостио сам, и жалостим благост Твоју, а непријатељу своме који води против мене рат, свагда угађам и чиним по вољи.
Савест моја изобличава ум мој; стидом покривам лице своје у срцу своме; пре предстојећег Суда, осуђујем сам себе.
Ликујући, вуче ме за собом и не оставља блудна навика; непрестано се давим у блату стомакоугађања, вазда сам спутан скверним помислима, од детињства постадох сасуд убитачног греха, – и све до сада, свакодневно слушајући о Суду и казни, не противим се плотској похоти, већ непрестано западам у преступе, непрестано чиним себе заробљеником.
Тешко мени, Господе, улудо сам расточио дуготрпљење Твоје! Тешко мени, многе сам године жалостио Духа Твога Светога! Тешко мени, време живота мога је протекло у свакој сујети!… Али Ти, Господе, не обличи мене у јарости Својој, и недолична и бестидна дела моја не износи наочиглед свих Анђела и људи, на мој стид и вечну осуду, иако сам достојан сваког стида и осуде. Једино по великој милости Твојој, помилуј ме и пре Суда очисти све грехе моје.

 

Comments are closed.