Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Молитва осма Пресветој Богородици

 

Дјево, Владичице, Богородице, опште спасење рода хришћанскога! Као Мајка, Ти се непрестано стараш о нама; жалостивна, Ти нас окружаваш својим доброчинствима, спасавајући, чувајући, избављајући од опасности, штитећи од искушења, ослобађајући од грехова. Ми ти благодаримо за то, и не тајећи Твоја доброчинства, опевамо чудна дела Твоја, прослављамо самилост, величамо промишљање, славословимо посредовање, и опомињући се великих дарова Твојих, и о томе од каквих си нас опасности избавила својим заузимањем, ми Ти као дужници приносимо захвалну песму, мада и недостојну великих доброчинстава Твојих. Јер шта може бити достојно њих? Ипак Те преклињемо: сажали се на служитеље Твоје и принеси за нас молбу рођеном од Тебе Богу нашем, да нас он избави од вечне муке, да прославимо свесвето име Оца и Сина и Светога Духа, сада и свагда и у све векове.

Ти видиш, Свесвета Владичице Богородице, каквим нас бедама опкољује лукави, свезлобни демон. Он нам нашаптава жељу одавати се страстима. Зато устани, и не одбаци нас до краја. Због чега Ти одвраћаш лице своје и заборављаш немоћ нашу? Покидај замке лукавога, истреби непријатеље наше. Заузимањем својим заустави гнев Божији, изазван сагрешењима мојим многим. Доброчинствима својим додај још и то на молбу нашу, и ми ћемо прославити свесвето име Сина Твог и Бога нашег, заједно са беспочетним Оцем Његовим.

Владичице, Богородице, Ти си у утроби носила Христа Бога Спаситеља нашег, – на Тебе полажем сву наду, у Тебе се уздам, јер си Ти изнад Светих Бестелесних Сила. Чувај ме, Пречиста, Својом божанском благодаћу; руководи мојим животом, сагласно са светом вољом Сина Твог и Бога нашег. Даруј ми отпуштење грехова, и буди ми прибежиште, окриље, заштита, и путеводитељка у живот вечни. И у страшни час смрти не остави ме, Владичице, него похитај ми у помоћ, и истргни ме из руку демона мучитеља. Јер поред жеље, Ти имаш и моћ, као блага Мати Христа Бога нашег. Једино си Ти, Владарко Богородице, узвишенија од све земље, ми Те Богоневесто са вером благосиљамо, са љубављу поштујемо, са страхом Ти се клањамо, вазда Те величајући, и достојно хвалећи Тебе. Јер си Ти почаст над почастима, вредност над вредностима и висина над висинама.

О, Владичице, Ти си ми Богом дарована утеха, божанствено орошење унутрашње жеге моје, ново врело у пресахлом извору суза мојих, лучезарна буктиња помрачене душе моје, путоказ у недоумицама мојим, сила у слабостима, прекривање наготе, богатство у сиротињи, исцелење неисцељивих рана, отирање суза, прекраћење ридања, промена судбине, олакшање у болестима, уништење окова, нада мога спасења – чуј молитвене уздахе моје, сажали се на плач мој, и дирнута сузама мојим, снисходљиво прими молбу моју, и покажи на мени милосрђе, као Мати човекољубивог Бога. Осврни се и прими мољење моје, испуни неутољиву жељу моју. Као онога, који је Твога рода и подобан Теби слуга, присаједини ме себи у земљи кротких, у обиталиштима праведних, у окриљу светих. Преклињем Те, општа радости свих, општа заштито свих, удостој ме (који Те сада молим) обрадовати се оном неописивом, и истинитом радошћу рођеног Тобом Цара и Бога, у неисказаним дворима Његовим, у непрекративој и неутољивој наслади, у безграничном Царству Његовом. О, Владичице моја, прибежиште моје, животе и заштито, оружје и похвало, уздање и сило моја, дај ми да се наслађујем неизрецивим и непостижним даровима Сина Твога у небеским обиталиштима. Све ово ја молим од Тебе, јер Ти, као Мати Свевишњега, имаш одговарајућу жељи Твојој силу. Зато се надам да ћу добити ово што очекујем од Тебе Богоневесто, пошто си надумно родила наду свих – Господа нашег Исуса Христа, истинитог Бога и Владику, коме приличи свака слава, част и поклоњење, са беспочетним Његовим Оцем, са Свесветим, благим и животворним Његовим Духом, сада и свагда и у векове векова! Амин.

 

 

Comments are closed.