Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Молитва друга Пресветој Богородици

 

Дјево, Владарко, благодатна Богородитељко, преблагословена, Богоблагодатна, сместиште Божанства Јединородног Сина Бесмртнога и невидљивога Оца, приклони к мени ухо Твоје и почуј речи које изговарају погана и нечиста уста моја. Јер ево, скрушене душе и смиреног ума притичем ја к милосрђу Твом. Не остављај у презрењу мене кукавног; не допуштај да пропаднем ја недостојни слуга Твој, већ користећи Твоје материнске молитве исцели бедну душу моју, немилосрдно сурвану лукавим страстима мојим. Зли враг у прах ју је сатро гресима сластољубља… Горко ми је и стидно, и ја не смем да у човекољубивог Бога мог иштем опроштај за мноштво грехова мојих и исцелење неисцељивих рана мојих. Оскрнавих храм телесни, непристојним жељама Оскрнавих га, и недопустивим поступцима увредих сва чувства моја. Зато се не усуђујем подигнути к Њему руке, укаљане рђавим делима. И на молитву отворих уста своја, опогањена опадањем и клеветањем ближњега. Стога ја кукавни и заблудели бацам себе у прашину пред неизрецивим милосрђем Твојим, пренепорочна Владичице. Јер нема ми друге наде, нема ми другог прибежишта осим Тебе, једине утехе моје, једине заштите – Тебе, радовање душе моје, избављење од туге, откупљење из ропства, обожење смртних, наше очишћење и прибежиште, препороде палих, обновљење душе моје и тела, искупљење грехова мојих, Богом изливено орошење пресахлог срца мог, лучезарни светиониче помрачене душе моје, покривање наготе моје, прекиде ридања мојих, промено судбине моје. У Теби је сва нада, Тобом се хвалим; не лишавај нас Твога посредовања, но свагда помагај, закриљуј и не остављај нас! Молбе Твоје пријатне су Јединородном Сину Твоме, јер Онај који је благоизволео узети на себе обличје слуге, изобилује милошћу Својом према Теби, која си Му послужила родивши Га на неисказан начин. Он се радује посредовањима Твојим, и сматрајући славу Твоју за Своју сопствену, Он им радо излази у сусрет.

Пресвета Богородице, не остави у презрењу мене јадног, и ружноћа поступака мојих нека не послужи обустављању милости Твоје. Помоћ јачу од Твоје не видим нигде.

Беспрекорна заступнице света, крив за многа сагрешења, ја с покајањем прибегавам к Теби, брзој помоћници у невољама, по Богу заштитници, нади и чврстом уздању, и из дубине срца вапијем: „Смилуј се на мене лењог и злосмрадног, о, Свемилостива и Благоутробна.” Прими ништавну и тужну молбу моју, иако је лењиво и немарно приносим Теби; ипак, молитвама Твојим орасположи према мени Сина Твог и Бога, и небеског Царства удостој мене, да хвалим и благосиљам Оца и Сина и Светога Духа, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

 

 

Comments are closed.