Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 48.
Тамо ће се све обелоданити. Док још времена има, пожури да се покајеш
(4, 32)

Припадам обиљу благости Твоје, Владико свих! Прими мољење грешника; услади душу, измучену горчином греха; напој жедног из источника живота, и руководи ме на путевима његовим.
Као Владар слугу свога истргни ме из окова, да бих се ослободио робовања нечистим страстима којима је спутано срце моје.
Нека ме пресретне милост Твоја, Господе, пре него ли одведен будем у ад, заједно са онима који чине безакоње.
Тада ће се обелоданити све оно што сада чиним у тајности. О, какав ће стид обузети мене тада, када ме осуђеним виде они који сада мисле да сам беспрекоран, док ја бедни, остављајући духовно делање, служим страстима.
Тешко теби, душо моја; зашто се умно сунце у теби помрачује маглом страсти? И зашто та магла не ишчезава при појави луча светлости? Зашто дозвољаваш да те страсти вуку ка земљи, и уместо слободе изабираш окове?
Боготкану одежду учинила си неупотребљивом и недостојном царскога брака; добровољно се одајући гресима потчинила си себе непријатељу живота.
Шта ћеш рећи Судији у тај страшни и трепетни Дан?! Дођи к себи док још има времена. Док си још господарица својих помисли, док је при снази ум твој и тело у покрету, док још благодат може да се дотакне срца твога, и док можеш да излијеш очиститељне сузе, – устани храбро против страсти, и уз помоћ Божију одважно се бори са Голијатом.
Пожури и не дај да те предупреди некакав разбојник, или да те на улазу претекне каква блудница, или да ти се на вратима препречи неко од оних који Царство Божије задобијају на силу.
Пожури, јер када се трка заврши, неумесно је тражити такмичење; када се трговина затвори, неумесно је куповати, и када се посао оконча, неумесно је тада тражити да се ради.
Док још има времена, пожури да започнеш борбу, да би се, одолевши непријатељу, показао достојан да примиш венце.

 

Comments are closed.