Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 117.
Поуке о животу – осам греховних страсти /помисли/
(2, 509)

Знај да је осам помисли /страсти/које изазивају све лоше: стомакоугађање, блуд, среброљубље, гнев, прекомерна туга, униније, сујета, гордост, и оне воде рат са сваким човеком.
Ако хоћеш да победиш стомакоугађање, заволи уздржање, имај страх Божији и победићеш.
Ако хоћеш да победиш блуд, заволи бденије и жеђ, размишљај свагда о смрти, никада не ступај у разговор са женама – и победићеш.
Ако хоћеш да победиш среброљубље, заволи нестицање и нерасипност.
Ако хоћеш да победиш гнев, потражи кротост и великодушност, и чувај у мислима – колико су зла Јудеји учинили Господу нашем Исусу Христу, и мимо тога, Он се, као човекољубиви Бог, није гневио на њих; напротив, молио се за њих говорећи: Оче, опрости им грех овај, јер не знају шта чине.
Ако желиш да избегнеш прекомерну тугу, никада се не жалости због било чега пролазног; или ако те повређују речју, или узнемиравају, или бешчасте, не тугуј, већ напротив – радуј се. Жалости се само онда када сагрешиш, али и тада чувај меру да не би пао у очајање и погинуо.
Ако хоћеш да надвладаш униније, прихвати се, макар и на кратко, било каквог посла, или читај, или се често моли.
Ако хоћеш да победиш сујету, не жели похвале, ни почасти, ни лепу одећу, ни прва места, нити указивање поштовања, већ напротив, заволи да те ниподаштавају и бешчасте, да говоре против тебе лаж, – и прекоревај сам себе да си грешнији од сваког грешника.
Ако хоћеш да победиш гордост, уколико нешто радиш – не говори да си то учинио сопственим трудом, или својим силама; ако ли постиш, проводиш време у бдењу, спаваш на голој земљи, певаш ли псалме, или помажеш, или чиниш много земних поклона, говори да се при Божијој помоћи и при Божијем покровитељству чини све, а не мојом силом и мојим старањем.

 

Comments are closed.