Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 72.
Са сузама приступи Лекару, и исцелиће те
(4, 311)

Ходите да затражимо милост, док је још могуће искати је. Место за покајање је овде у овом пролазном свету, а у оном непролазном, неће бити примљене ни молитве, ни сузе.
Грешница је сузама које је пролила, уништила обвезницу грехова својих. И ти, грешниче, узми са собом и принеси на дар сузе, са уздахом завапи ка Господу, и истог часа опростиће ти дугове твоје.
Као дар Христу Господу принеси сузе покајања; и ударај себе у груди као онај цариник који се са уздасима молио и говорио: Господе, милостив буди мени грешном који сам Те прогневио.
Ево, двери отворене чекају повратак твој, грешниче. Врати се Господу своме, остави пут греха, устани и ступи на стазу која води у Царство.
Отворила се твоја греховна рана; ако оклеваш, потпуно ће те уништити. Лекар је твој веома искусан; покажи Њему ране своје, са сузама ударај у двери Његове, побуди милост Његову да би те исцелио.
О, Благи, Ти, који си за нас предао Себе на распеће да би нас искупио, избави душу слуге Твога од мноштва сагрешења његових, да би узнео глас благодарности Теби и Оцу Твоме и Духу Твоме Светоме.

 

Comments are closed.