Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 15.
Богочовештво
(2, 81)

Отац је рекао: Ово је Син Мој возљубљени, који је по мојој вољи, Њега послушајте, –објавио је то о Сину, неодвојивом од Славе Божанства. Јер су Отац и Син са Светим Духом једна природа, једна сила, једна суштина и једно Царство.
И Марија – Богоматер, називала Га је сином, по човечанском телу, – нераздвојивом од славе Божанства Његовог. Јер један је Бог, који се у свету у телу јавио.
Слава Његова објавила је Његову Божанску природу, која је од Оца, а тело Његово објавило је људску природу, која је од Марије; обе, пак, природе сусреле су се и сјединиле у једној ипостаси.
Јединородни од Оца, исто тако је јединородни и од Марије. И ко раздељује у Њему ипостас, он ће одељен бити од Царства Његовог и ко слива природе, лишен ће бити живота Његовог.
Ко одриче да је Марија родила Бога, тај неће видети славу Божанства Његовог; и ко пориче да Он носи безгрешно тело, тај неће добити спасење и живот, подарене кроз тело Његово.
Сама дела сведоче, и Божанска сила Његова учи разборите да је Он истинити Бог. А страдања Његова показују да је Он истинити човек.

 

Comments are closed.