Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 113.
Одагнај непријатеља, јер без Тебе ко ће га победити
(1, 380)

Свакодневно гневим дуготрпљење Твоје, Владико. Пред очима је мојим и убогост моја и милосрђе Твоје.
Пошто сам под влашћу нечистог врага који ме непрестано мучи, дан и ноћ ћу са сузама вапити милосрђу Твоме, да би ме Ти избавио од напада његових. Јер ко ће отрпети лукавога, ако макар и за минут одступи благодат Твоја, Владико?
Непријатељ из часа у час, и речју и делима угњетава душу моју. Сила Твоја, Христе, која је запретила таласима морским, нека запрети и њему, да не би имао власт нада мном слугом Твојим, јер он свакодневно обнавља против мене мреже своје, и труди се да овлада мојим умом, одвлачећи га од сладости Божанствених заповести Твојих и спаситељног поучавања њиховог. Пошаљи, Владико, благодат Твоју брзо, да би од слуге Твога одагнала велику змију са свим скверним и злим помислима.
Увређена удовица долази немилосрдном и неправедном судији да би је заштитио од непријатеља њеног, а ја долазим милосрдном Владици своме, дуготрпељивом и благом, који у власти има небо и земљу, – да ме услиши брзо. Ти, који указујеш заштиту Своју свима који се на Тебе надају дан и ноћ, не оклевај да заштитиш и мене, Владико. Истргни ме од непријатеља и управи пут мој ка Теби, да бих победивши га благодаћу Твојом, благосиљао Тебе милосрдни и дуготрпељиви, и прослављао Тебе јединог, који жели спасење свим људима.

 

Comments are closed.