Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 6.
Нада оних који су оставили свет
(4, 320)

Сине Јесејев, припреми свиралу своју да запева: Благо онима којима је пут чист, који ходе у Закону Господњем. И Спаситељ наш у Јеванђељу живота вели: Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети; блажени тужни, јер ће се утешити; блажени који плачу, јер ће се обрадовати.
Онима који се одрекоше света и његових сујетних дела, који омрзоше његове похоте и узгнушаше се утеха његових, у Јеванђељу спасења дато је обећање награде – дворови непролазни и живот вечни.
Из љубави према Господу своме, они у свету овом оставише рођаке, родитеље, богатство и имање, јер су чули да су блажени ништи духом. И за све ово чека их горње Царство.
Тела своја учинили су они храмовима Духа Светога, строгошћу живота надвладали су похоту, понеше јарам тешких трудова, и из љубави према Господу своме презрели су и живот свој.
Распели су они душе своје, приковали на крст телеса своја и подвизавањем својим умилостивили су Творца свога.
Узгнушали су се стомакоугађања и заволели уздржање; одагнали од себе плотску нечистоту и заволели целомудрије.
Изабрали су злопаћења за себе (сваким лишавањем) и презрели покој; разденули су се од гордости и оденули се у смирење.
Победили су они непријатеља и узликовали над њим; нагнали су га у бекство и стекли за себе славу; победили су га – и беху прослављени; презрели су га – и беху увенчани.
Отац их љуби, Син их с љубављу пригрљује, и Дух Свети се усељава у њихова чиста тела.
Христос им се обраћа говорећи: „Ходите ви који сте се потрудили ради Имена Мога, уђите у дворе из којих позвани никада не излазе.”
На такве Господ полаже венце, и они се наслађују блаженством у дворима Његовим ради невоља, поднесених с Њим од јутра до вечери.
Горње Царство чека на оне који су однели победу у невољама и прославили се кроз њих.
Анђели, по обичају своме, силазе да би крепили борце у време борбе.
Дуси хрле у сретање победницима, називају их блаженим и говоре: „Ходите, обремењени, одморите се од трудова својих; трпљењем у страдањима победили сте лукавога.”
Рај им отвара врата своја; настањују се они у обитељима светлости, налазећи тамо покој.
У устима њиховим је глас славословља и хвале Ономе, који их је крепио у невољама.

 

Comments are closed.