Молитвеник и Псалтир Преподобног Јефрема Сирина

Псалам 52.
Жаљење на непријатеља. Молитва за избављење од њега и поштеду на Суду, ради искупљења
(4, 288)

О, Судијо, чији је суд праведан и коме је знано све скривено, не осуди ме на праведном Суду Твом, када откривено буде све тајно!
Грешница је сузама које Ти је принела, уништила обвезницу грехова својих. Ево, и ја Ти приносим на дар сузе. Прими их и од мене, Господе, као што си примио њене.
Лукави ме је преварио својим ласкањима, и поробио мој ум својим обманама. Отерај га од мене бедног, отргни ме из руке његове да ме не растргне, Господе наш.
Суди ми, Господе, и расправи парницу моју с немилосрдним врагом. Он ме је поставио за циљ стрелама својим. По милости Твојој нека њега самог прободу стреле ове.
Буди помоћник мени бедном, Господе, јер нема мени другог помоћника; и не дозволи непријатељу моме да се подсмеје нада мном побеђеним, као што је узликовао над нашом праматером.
Тешко мени ако све тајне моје буду откривене и подвргнуте испитивању, тамо где неће бити уважено никакво оправдање. Трне дух мој, Господе, када чујем да ће нечастиви бити огњем окушани, јер сам сено и слама. И ако Ти, Господе, погледаш на кривице моје, погинућу.
Доброта Твоја, Господе, која Те је узнела на Крст ради искупљења рода нашег, – нека у Теби предухитри мене бедног, да бих се удостојио отпуштења грехова својих.
Ти си, Исусе, искупио све крвљу Својом и смрћу Својом свезао силника, скини и са мене везе лукавога, раскини окове и узе његове.
Запрети му да би се удаљио од мене бедног, и да не врши на мени вољу своју. Усагласи вољу моју са вољом Твојом, Господе, Ти, који милосрђем Својим бришеш грехе моје.
Не остави ме у рукама ненавидника, и не дај му власт нада мном, јер си Ти Крв и Тело Своје припремио за храну мени, и Крст је Твој запечаћен на челу моме.
Укрепи ме, Господе, јер сам немоћан; заглади кривице моје, јер много сагреших; уцеломудри чула моја, да би се у покорности држала пута царског.
Нека засија светлост Твоја у помислима мојим да би се просветлиле лучама Твојим, и величанствено блистање Твоје нека их обрадује, јер Ти си свеобасјавајуће сунце.
Исопом Твојим очисти скверни наше, Крвљу Својом умиј ране наше, Телом Својим освети скривене покрете помисли наших.
Славословим Тебе, који си искупио пали род људски, подметнувши Своја плећа за њега, и однео га у дом Оца Твога.

 

Comments are closed.